Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kinesiskt nyårsfirande med elever och studenter

Studenter och elever i Luleå, som läser kinesiska, firade tillsammans med Luleå Konfuciusinstitut den 25 januari det kinesiska nyåret
(春节, chūnjié) 2017.

Konfuciusinstitutet chef Mei Wang inledde nyårsfestligheterna med ett tal där hon berättade att det nya året - 2017 - är Tuppens år. I kinesisk astrologi är det år och inte månader som bestämmer i vilket tecken eller djur man är född i. Varje djur har olika egenskaper och i Kina är det vanligt att man gissar vilket djur personer är födda i efter vilka egenskaper de har. Kineser är i allmänhet mer intresserade av astrologi än vad man är i Sverige.

Kommunalråd Yvonne Stålnacke, skolchef Karina Pettersson-Hedman, barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli, gymnasieskolans rektorer Jonas Jönsson och Kristina Eklund var tillsammans med prefekt Monica Johansson, Luleå tekniska universitet, inbjuda att delta i festligheterna.

Elever, studenter och lärare  framförde dikter och sånger på kinesiska, dikten ” Jìngyè sī 静夜思- tänker under natten” och sången ” Xīnnián hǎo新年好-Gott Nytt År. Det bjöds på kinesisk musik framförd på gitarr och fiol och läraren Yenan Shen, som arbetar som volontär, visade upp kinesisk klassisk dans och bjöd också gästerna på kinesiskt Gonfu te. Publiken blev imponerade av elevernas nivå när det gäller kunskaperna i det kinesiska språket.

- Det är glädjande att se att eleverna behärskar det kinesiska språket allt bättre, säger skolchef Karina Petterson-Hedman. Jag har haft förmånen att vara med ett par år och kan konstatera att eleverna gör stora framsteg.

Gymnasieskolan lärare Eva Gramner, Amie Lundgren och Christina Nilsson
sjöng en svensk låt ” Vem kan segla förutan vind - Fēnglái yángfān风来扬帆” på båda språken, kinesiska och svenska. Ett stämningsfullt nyårsfirande, som även innehöll en kinesisk nyårsmiddag.

Kommunalråd Yvonne Stålnacke förklarade att hon var glad för att hon fått vara med och fira de kinesiska nyåret och önskade alla ett gott nytt Tuppens år. Hon tackade  arrangörerna och berömde de medverkande för deras arbetsinsatser, elever, lärare, studenter och Luleå Konfuciusinstiut.

Innan deltagarna skildes åt önskade alla varandra ett gott kinesiskt år - på kinesiskt vis och på kinesiska.