Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Klass 3 på Örnässkolan Årets tryggaste skolklass

Luleå kommun delar varje år ut stipendier till personer som bidrar till social gemenskap och känslan av trygghet mellan människor.
I år får Örnässkolan klass 3 ta emot utmärkelsen som Årets tryggaste skolklass och prissumman på 5 000 kronor.

Förväntansfulla elever i klass 3, som väntar på att få gå fram och ta emot utmärkelsen

Stipendiet har tre kategorier, Årets folkhälsoinsats, Årets trygghetsinsats och Årets tryggaste skolklass (åk 3 –9). Eleverna i Årets tryggaste skolklass gick tidigare i olika klasser på olika skolor, Svartöstadskolan och Örnässkolan. Men sedan höstterminen 2016 är nu klass 3 en väl sammansvetsad enhet på Örnässkolan.

–Årskurs 3 på Örnässkolan är en stor klass med många unika individer med erfarenheter från olika delar av världen. Det är en skatt att ösa ur både för undervisningen och för elevernas sociala utveckling, förklarar de stolta och glada lärarna Monica Almgren och Karolina Sundström.

–Så här säger eleverna själva om vad det innebär att vara en trygg klass:
”man känner sig bra, glad, lycklig och fri. Man vågar gråta och man får ta emot omtänksamhet. Man får göra misstag och lära sig av dem. Det viktigaste är att man säger förlåt, att ställa allt tillrätta, att man reder ut det som händer. Man vet att man får hjälp av en vuxen.”

Idag är eleverna tillsammans med sina lärare på plats i Stadshuset för att ta emot utmärkelsen och stipendiet på 5 000 kronor. I sällskap med sina lärare firar hela klassen under högtidliga och festliga former med saft och tårta.

Idag passar "måndagssången" bra till ackompanjemang av läraren Carolina Rönnberg

Juryns motivering till utmärkelsen:
”Elever och lärare i klass 3 på Örnässkolan låter det som är bra få stort utrymme. Klass 3 består av 30 unika individer som tillsammans talar tio olika språk, en styrka som de uppmärksammar och använder varje dag i skolan. Eleverna gick från början i två olika klasser, en på Svartöstadskolan och en på Örnässkolan. Tillsammans blev de höstterminen 2016 klass 3 och tog med sig det bästa från båda klasser, vilket gjorde den nya klassen fantastisk. Det gemensamma arbetet i klass 3 på Örnässkolan är ett bra
exempel på trygghetsarbete i en skolklass.”

Årets Trygghets- och folkhälsoinsatslänk till annan webbplats