Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sveriges förste astronaut möter elever vid Residensskolan

Idag besöker Christer Fuglesang, den förste svensken i rymden, Norrbotten. Han är på en föreläsningsturné i länet och rektor vid Residensskolan i Luleå passade på att bjuda in honom.

– Jag tog kontakt tidigt i augusti när jag såg att Christer Fuglesang skulle komma till Norrbotten, berättar rektor Sven-Erik Molin. Han tackade ja på min fråga om att besöka oss och har idag föreläst för alla elever på vår skola. Jag bjöd även in eleverna från spetsutbildningen i matematik på gymnasiet eftersom vi har ett samarbete med dem.

Eleverna i Lärkans aula var förväntansfulla inför mötet med Sveriges första och hittills enda astronaut. Efter föreläsningen stannade en mindre grupp elever kvar och fick ställa frågor till Christer Fuglesang. Frågorna handlade om allt ifrån vilken gymnasielinje han gått, hur man fraktar syre ombord på rymdfärjan, om rymdresorna var värda att vänta på, till om han skulle vilja åka ut i rymden igen. Svaret på den sista frågan var förstås given - ja, absolut, men det såg han tyvärr inte som någon framtida möjlighet.

1992 blev Christer Fuglesang antagen, som en av sex nya astronauter i Europa. Det tog drygt 14 år innan han fick möjligheten att åka ut i rymden. Han berättade och visade bilder från utbildningen - både träning i vatten och i luften. I utbildningen ingick också att ta både dyk- och flygcertifikat.

Eleverna fick följa med i ord och bild på två spännande rymdpromenader tillsammans med vår svenska astronaut. Han berättade om hur tiden ombord på rymdfärjan och livet på rymdstationen ser ut. Hur man sover, äter och sköter sin hygien. Spännande! Och hur viktigt det är med fysisk träning på rymdstationen eftersom tyngdlösheten gör att musklerna försvinner. Rymdstationen är bemannad med 6 personer. Den astronaut, från Ryssland, som varit uppe längst i rymden har stannat 878 dygn.

Christer Fuglesang blev första svensken i rymden när han den 9 december 2006 åkte med den amerikanska rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen, ISS. Han har genomfört två uppdrag med rymdfärjan Discovery och tillbringat över 26 dygn i rymden, varav 32 timmar på rymdpromenader. Han är Esas (European Space Agency) mest erfarne astronaut när det gäller rymdpromenader.

I Christer Fuglesangs första uppdrag i rymden ingick att flytta och skruva fast en modul längst ut på rymdstationen. Nya solpaneler skulle monteras där vid en senare expedition. Under sin vistelse på rymdstationen genomförde Fuglesang också ett flertal forskningsexperiment.

Under den andra resan installerade han bland annat en ny ammoniaktank och två nya GPS-antenner på ISS. Sammanlagt har han tillbringat 26 dagar och 17 timmar i rymden och genomförde fem rymdpromenader.

Idag arbetar Christer Fuglesang som professor på KTH (Kungliga tekniska högskolan) i Stockholm och arbetar tjugo procent för Rymdstyrelsen.

Kontakt:
Sven-Erik Molin, rektor Residensskolan och Östra skolan i Luleå
Telefon: 0920-45 33 81