Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

VVS-och fastighetsprogrammet är försklassigt igen!

Antero Ala-Kojola, lärare på VVS-och fastighetsprogrammet

Antero Ala-Kojola, lärare på VVS-och fastighetsprogrammet

För tredje året i rad är VVS-och fastighetsprogrammet på Luleå gymnasieskola vald till förstklassig skola av VVS-branschens yrkesnämnd. -Det är kul att få bekräftelse på att vi gör rätt saker, säger Antero Ala-Kojola, lärare.

Nytt för programmet sedan ett år tillbaka är inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik som är en lärlingsutbildning som innebär att hälften tiden i utbildningen är i form av arbetsplatsförlagdutbildning. Eleverna kan välja inriktningen under andra året på programmet.

-Vi är bland annat stolta den arbetsplatsförlagda utbildningen som vi kan erbjuda eleverna genom ett gott samarbete med branschen. I nuläget har vi cirka sex stycken APL-företag, säger Antero Ala-Kojola, lärare på programmet.

Kriterier som ska uppfyllas för att bli försklassig skola:

  • Innehållet i utbildningen, APL – Arbetsplatsförlagt lärande ska vara riktad mot utbildningen.
  • Lärarna och klasserna–Förstklassiga skolor ska ha lärare som antingen har branschcertifikat eller lärarbehörighet, helst båda.
  • Lokaler – Lokalerna ska passa för utbildningen. Svetsbås och arbetsbänkar ska finnas i tillräcklig utsträckning och alla lokaler ska uppfylla de krav som Skolverket och Arbetsmiljöverket har.
  • Verktyg och material – Verktygen som används ska vara moderna och finnas i tillräcklig utsträckning. Detsamma gäller materialet
  • Vad tycker eleverna – Är de nöjda med utbildningen?