Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Petra Renman i mitten hjälper Suphansa Forsberg och Atousa Masoumifar. Foto: Susanne Lindholm

Petra Renman i mitten hjälper Suphansa Forsberg och Atousa Masoumifar. Foto: Susanne Lindholm

Volontärer hjälper elever med matte

Varje vecka ordnas räknestugor på några av Luleås skolor. Hit är alla välkomna, oavsett ålder och skolform, för att få hjälp med matematik. Volontärer ställer upp gratis.

Räknestugorna drivs av den ideella föreningen Mattecentrum och har funnits i Luleå i sex år. Verksamheten har i och med flyktingströmmen expanderat. I dag finns fem räknestugor: på Björkskatans fritidsgård, Porsöskolan, Råneskolan, Luleå gymnasieskola och NTI-gymnasiet.

Ett dussintal volontärer, i huvudsak universitetsstudenter med goda mattekunskaper, hjälper räknestugornas besökare med läxorna. Volontärerna arbetar helt ideellt.

Vi tittar in på Kungsfågeln i gymnasiebyn en måndagskväll. Ett dussintal ungdomar jobbar koncentrerat med sina matteböcker i smågrupper. Den här kvällen heter volontärerna Joakim Hagel och Petra Renman.

Joakim berättar att han läser till civilingenjör i rymdteknik på universitetet. Ungefär varannan vecka är han volontär på mattestugan.

– Det är kul att göra något utanför skolan och hålla igång kunskaperna, säger han.

Nordligaste stugan

Mattecentrum driver räknestugor i ett 30-tal kommuner, den i Råneå är den nordligaste. Där bor också Patrik Mörée som är anställd av Mattecentrum och regionansvarig för norra Sverige.

– I år har vi också arbetat med nyanlända ungdomar, berättar han. Vi har bland annat en studiegrupp på Nordkalotten tillsammans med Röda Korset och Rädda Barnen.

På frågan om dagens ungdomar har sämre mattekunskaper än tidigare svarar Patrik Mörée:

– Jag tror i alla fall att många skulle kunna ha bättre kunskaper än de har. Det är för lite huvudräkning och för mycket formelinlärning.

– Många är osäkra och förstår inte riktigt hur matte fungerar. Hos oss får man en chans att fråga och diskutera.

Fler volontärer sökes

Patrik Mörée berättar att han just nu söker fler volontärer eftersom allt fler ungdomar söker sig till räknestugorna . Den som är intresserad kan höra av sig till patrik@mattecentrum.se

Mattecentrum

Mattecentrum är en politiskt och religiöst obunden förening som startades 2008 av Johan Wendt. Idén uppstod när några grannbarn under hans studietid bad om hans hjälp med matteläxor. Huvudsponsorer är några svenska storföretag. "Den dummaste jävla idé jag någonsin hört" av Johan Wendt är en handbok i socialt entreprenörskap.

Kjell-Arne Johansson