Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Luleå är nionde bästa skolkommunen!

I Lärarförbundets skolranking "Bästa skolkommun" placerar sig Luleå på nionde plats, och finns bland de tio bästa skolkommunerna i Sverige.

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen bygger på 14 olika kriterier, bland annat resurser till undervisning, lärartäthet, löner, andel barn i förskola och betyg.

- Det är ett styrkebevis att än en gång vara bland de 10 bästa skolkommunerna i landet. Det är glädjande att vi har så goda elevresultat, säger Carina Sammeli, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

I år tappade Luleå i flera kategorier gentemot förra året men tog placeringar i tre kategorier. I kategorin utbildade lärare finns Luleå idag på en hedrande 2:a plats bland alla svenska skolkommuner (plats 7 år 2015). I kategorin andel förskola - antal av befolkningen i åldern 1-5 år som var inskrivna i förskola där Luleå kom på plats 63 av 290 (plats 76 år 2015) och i kategorin lön där medellönen för lärare har jämnförts blev placeringen 150 av 290 (plats 157 år 2015).