Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Skördefest i skolan

Elever från årskurs 3 fixar en crunchy dessert. Därtill färsk plockade blåbär. Foto: Frank Rizo

Elever från årskurs 3 fixar en crunchy dessert. Därtill färsk plockade blåbär. Foto: Frank Rizo

Från sådd till skörd – eleverna vid Ängsskolan på Hertsön lagar nu sina egenodlade grönsaker. Skördefesten firades vid Miljöskolan i Vallen.

Inom projektet Gröna fingrar planterade eleverna i förskolan och årskurs två i våras örter, grönsaker och bärbuskar på Ängsskolan. Under semestern har fritids vattnat alla växter. Under sommaren har inte bara grönsakerna växt utan också eleverna. De har gått från årskurs två till tre och blivit både trädgårdmästare och grönsaksfantaster.

­ Vi blir nog Sveriges nästa mästerkockar, säger Patricia som tillsammans med Maja, Alexander och Vilmar hackar persilja och citronmeliss.

Självklart kan de skillnaden mellan krusig persilja och bladpersilja. Det här blir örtdressing till lunchen. Vid de andra borden skär och strimlar elever purjolök, kålrabbi, kålrötter och grönkål till grönsakswoken. 

skördefest vid miljöskolan

Grönsaker är läckra och lätt att laga. Foto: Frank Rizo

De äter ofta grönsaker hemma, förklarar Alma, Jasmine, Jack och Elliot. På den lite utmanande frågan om de föredrar grönsaker före köttbullar svarar de köttbullar.

I det stora hela är alla överens om att projektet som Hushållningssällskapet och Miljöskolan arrangerade var en stor succé. Om man nu bortser från att någon grävde upp barnens potatis. Eller att pallkragarna lyftes bort precis efter att barnen hade sått grönsaker. Elever och lärare vill gärna fortsätta med skolträdgården.

Vi känner oss jättepeppade. Det här ska vara en del av verksamheten, säger läraren Inga-Lill Granberg.