Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sam, sonen Lukas och Alvaro testspelar gitarrerna

Kulturskolan har överlämnat gitarrer till nyanlända ungdomar

Idag lämnade Kulturskolan i Luleå över gitarrer till nyanlända ungdomar på boenden i Luleå kommun. Kulturskolan har ansökt om och fått 37 700 kronor från Norrbottens läns landsting, från projektet ”Kulturinsatser för mångfald och integration”. För pengarna har de köpt in gitarrer.

– Bakgrunden till att vi sökte projektpengar är att vi fått många signaler om att barnen och ungdomarna har ett stort intresse för musik och för att spela, säger Sam Brismo, lärare vid Kulturskolan.

Kulturskolans gitarrlärare kommer till hösten att hjälpa till och stötta ungdomarna med att svara på frågor om strängar och material, men också förstås när det gäller gitarrspel.

– Vi har delat upp boendena mellan oss gitarrlärare och kommer att finnas till hands för att hjälpa ungdomarna tillrätta med instrumenten och spelandet. Det här är ett uppdrag som vi alla känner för och ser fram emot att få medverka i, förklarar Sam.

Först ut att få ta del av gitarrerna är ett boende på Bergnäset där Robert Pettersson är chef. Boendet har två avdelningar med tolv ungdomar (pojkar) i åldern 15 – 18 år på vardera avdelningen. Sammanlagt har boendet sexton anställda och en chef.

– Det här är ett enastående bra initiativ från Kulturskolan, nästan julaftonskänsla fast det snart är midsommarafton! Vi som jobbar här är glada och tacksamma, den här gåvan betyder mycket för våra ungdomar, förklarar Robert Pettersson.

Galina Batkova och Alvaro León är anställda som handledare. De båda har själva erfarenheter av att komma till ett nytt land och känner väl till vilka behov nyanlända kan ha.

fr. vänster Alvaro León, Galina Batkova och Robert Pettersson.

– Jag har jobbat på det här boendet i ungefär ett och ett halvt år, berättar Galina. I vårt jobb som handledare ingår att ge stöd och hjälp till ungdomarna, att förbereda dem på
vad som krävs för att bo på egen hand och leva ett bra liv i sitt nya hemland. Vi handlar, lagar mat och bakar och tränar på andra saker som är viktiga att kunna. Och så har vi roligt förstås! Nu kommer vi ju också att få tillfälle att musicera mera, några kan nog redan spela lite gitarr och fler vill förstås lära sig.

En som redan kan spela gitarr är handledaren Alvaro León, som ursprungligen kommer från Chile. Han greppar vant gitarren och tillsammans med gitarrläraren Sam hittar de direkt de rätta ackorden. Det här lovar gott, tycker Sam. Gitarrerna kommer säkert väl till pass, här på boendet finns ju redan en gitarrvirituos.

Nu hastar Sam Brismo iväg för att hinna med att dela ut gitarrerna till övriga boenden innan sommarledigheten börjar. Ambitionen är att hinna med att överlämna alla gitarrerna redan idag.