Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Råneskolan HBTQ-certifierad

Idag har Råneskolan F-9 fått sitt diplom av RFSL som bevisar att skolan är HBTQ-certifierad. Därmed är Råneskolans högstadium det första i Norrbotten som blivit certifierat.

Rektor Jan Vinroth tog emot certifikatet av RFSL- förbundets representant Annelie Danielsson i en ceremoni i skolans idrottshall. Skolans elever, all personal och även allmänheten hade möjlighet att ta del av arrangemanget där det också bjöds på musik av Anja och Thea Storelv, Syskonen Kunda samt regnbågstårta och saft.

Luleå kommun har i dagsläget tre HBTQ-certifierade skolor: Porsöskolan, Råneskolan samt Uddens förskola på Porsön. Certifieringen innebär att skolan får kunskap och verktyg i sitt arbete med hbtq-relaterade frågor. Syftet är också att synliggöra att skolan arbetar strategiskt med respektfullt bemötande och god arbetsmiljö för elever och personal. 

Under ett års tid har all personal genomgått ett antal utbildningar för att öka kompetensen i bemötande och normkritiskt tänkande. Certifikatet är giltigt i tre år och sedan sker en uppföljning.

Rektor Jan Vinroth är mycket positiv till certifieringen:

 - Det är ett viktigt initiativ vi tar nu eftersom vi möter alla slags människor i vårt dagliga arbete. Utbildningen har hjälpt oss att se med andra glasögon och fundera kring vårt eget bemötande.

Läs mer om certifieringen på www.rfsl.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster