Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Svenskläraren Agneta Nyström prisas av Svenska Akademien

Agneta Nyström, lärare på Hemängsskolan i Sunderbyn, har tilldelats Svenska Akademiens Svensklärarpris 2015. - Jag är omtumlad, glad och väldigt stolt över detta, säger hon.

Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset för svenska språket och litteraturen hos unga människor.

- Ordet gärning fastnar jag särskilt för, för mig börjar den vara lång. Jag tog min examen på våren 1976 och fick jobb som lärare samma höst, berättar Agneta Nyström.

Agneta Nyström arbetar som mellanstadielärare, med behörighet i svenska från årskurs 3 till och med årskurs 9, och undervisar för närvarande elever i årskurserna 4 till och med 6.

Prissumman är 50 000 kronor och den tillfaller personligen Agneta Nyström och kommer att överlämnas vid en ceremoni på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg den 26 september.

- Jag har ännu inte hunnit fundera ut exakt vad jag ska använda prissumman till, säger Agneta, men kulturella uppleveser i form av litteratur och musik, det kommer det att bli.

- Förutom prissumman som jag får kommer min skolenhet att få 30 000 kronor, medel som är tänkta att komma svenskämnet och eleverna till godo. På vilket sätt vi ska använda de pengarna, i vår undervisning och för eleverna, kommer mina kollegor och jag att samråda kring.