Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Luleå gymnasieby informerar grundskoleelever

Valet är kvalet - det är snart dags för grundskoleelever att söka till gymnasieskolan. I veckan har Luleå gymnasieby haft ett flertal informationsmöten för att underlätta för grundskoleeleverna att välja rätt utbildning. 

Elever från Luleå gymnasieby informerar niondeklassare i sessionssalen. Foton: Frank Rizo

I Luleå Gymnasieby finns sju högskoleförberedande program och tio yrkesprogram med sammanlagt ett trettiotal inriktningar. Det är allt från ekonomi, juridik, media till plåtslageri, kök eller pedagogisk arbete. Dessutom finns det riksrekryterande spetsutbildningar i matematik, dans, teater, musik och basket samt nationella idrottsutbildningar i ishockey, fotboll och basket.

Omkring nittio procent av kommunens gymnasieungdomar går i Luleå Gymnasieby. Tillsammans med ungdomar från andra kommuner blir det omkring 2300 elever.

Vilket program ska jag läsa? Många av de elever som kom idag hade redan bestämt sig för antingen hantverk eller ekonomi medan andra sökte mera information.

Gymnasiebyns studie- och yrkesvägledare har medvetet satsat på att det är elever från tredje året som presenterar sin inriktning. Det blir en trovärdig information till grundskoleeleverna. Väldigt nöjd med utbildningen inom samhällsvetenskapsprogrammet är Ebba Thurfjell och Linda Landström. De läser SPIN-programmet där eleverna lär sig att se helheten i det internationella samhället, arbeta i projektform och förstå samband mellan teori och praktik. Det är mycket projektarbete, även i andra länder.

-Efter att ha gått SPIN-programmet vågar jag studera utomlands och alla andra saker som jag inte vågade förut. Som att prata inför publik, säger 18-åriga Ebba Thurfjell.

Hon är väldigt engagerad i det hon gör. Alla diskussioner om aktuella ämnen,tillför Ebba energi och kunskaper. Eleverna lär sig att diskutera och lösa problem med konkreta exempel. De gjorde rollspel i riksdagen och EU-parlamentet. Och så ska de lösa konflikten i Syrien. Nästa projekt som Ebba och klasskompisen Linda gör ska de redovisa på plats i Indien.

Ebba Thurfjell (t.v.) och Linda Landstöm vill att fler elever upptäcker hur bra SPIN-programmet är.

Yrkesprogrammet handels och administration presenterades av Sebastian Lamberg och Fredrik Eriksson som uppskattar att det är mycket praktik redan från första året, de kan samla arbetslivserfarenhet. Sebastian och Fredrik kör dessutom utbildningsföretaget Firestyle där de stylar brandsläckare.

-Det viktigaste är att man får jobb efter skolan, tycker Sebastian och Fredrik. Vi gjorde både korta praktik och sommarjobbade på Jula. Vi vet att många har fått jobb efter skolan.  

Sebastian Lamberg (t.v.) och Fredrik Eriksson praktiserar på Jula.

Eleverna på handels lär sig också hur man startar och driver företag. Oavsett om yrkesprogram eller högskoleförberedande, Luleå gymnasieby har rätt utbildning. 

Nästa tillfälle att informera sig är lördag 29 november, kl. 11.00-14.00 där det är öppet hus i Luleå gymnasieby.