Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Julia är sommarlovsentreprenör

Julia Randeblad har istället för ett vanligt sommarjobb startat eget. Hon säljer hembakad klådda nu på Luleå hamnfestivalen, hon var i Pajala på sommarmarknaden och hon har såld klåddan utanför butiker i Luleå.

Det har gått bra, 18-åriga Julia kan absolut tänka sig att starta eget senare:

"Jag tycker det är en kul grej att vara sin egen chef och att ta ansvar. Jag lär mig mycket, man måste vara framåt och drivande hela tiden för att lyckas", förklarar Julia som går samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap.

Julia Randeblad är en av 30 sommarlovsentreprenörer som har startat ett eget företag under sommaren. Andra sommarlovsentreprenörer har startat en basketcamp eller en brännbollsturnering eller erbjuder danskurser, sommarputsning eller vaktar båtar i hamnen.

"Det är tredje omgången med sommarlovsentreprenörer nu. Vid första omgången deltog 18 elever, nu är det redan 30 elever från olika program", gläds projektledaren Malin Winsa över det växande intresse bland ungdomar.

De unga företagarna har kommit på affärsidéerna själva. Inom en vecka har dem fått olika utbildningar i bokföring, marknadsföring och försäljning och 2000 kronor i startbidrag. Lön får de själva tjäna ihop. Det är Luleå kommuns arbetsmarknadsförvaltning som driver projektet.