Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Unga mattesnillen tog hem silvret

Joakim, Isabella och Marta från Residensskolan i Luleå gjorde det! Det fixade andraplatsen i riksfinalen i matematiktävlingen Pythagoras Quest.

Laget från Residensskolan vann tidigare i våras distriktsfinalen och kvalificerade sig därmed till riksfinalen i Pythagoras Quest i Malmö. Den 28 maj avgjordes tävlingen, som är en tävling för högstadieelever i matematik. Arrangörer är Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Malmö Borgarskola i samarbete med ett elbolag. Silvermedaljörerna heter Joakim Edlund, Isabella Chee Awai och Marta Pietrzak.

Joakim, Isabella och Marta tog hem silvret. Foto: Rickard Schack

I riksfinalen tävlade sexton lag från hela landet. Segrare, med mycket knapp marginal, blev ett lag som representerade Engelska skolan i Eskilstuna. Residensskolan slutade på samma poäng, men en utslagsfråga blev det som till sist avgjorde till Engelska skolans fördel.

Joakim och Marta är niondeklassare och Isabella går i åttonde klass. Marta har erfarenhet från tidigare deltagande i Pythagoras Quest. För två år sedan var hon också med och vann distriktsfinalen, men laget hamnade i riksfinalen utanför pallen.

- Jättekul, vi är så stolta och glada, hälsar rektor Sven-Erik Mohlin. Förutom att laget och därmed Residensskolan får den här fina utmärkelsen innebär 2:a platsen postiv uppmärksamhet till ämnet matematik. Särskilt glada är förstås lärarna Eliabeth Mayer och Helen Mattson Almroth, som följt laget fram till den mycket hedrande andraplatsen i riksfinalen.

Lagmedlemmarna är förstås också glada och nöjda med sin tripp till Malmö. Förutom äran (och en natt på hotell!) får de dela på prissumman, 10 000 kronor.

GRATTIS!

Kontaktperson:
Rektor Sven-Erik Mohlin
Residensskolan och Östra skolan
e-post: sven-erik.molin@skol.lulea.se
Telefon: 0920-45 33 81