Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Olivia försvarade sitt guld i skol-SM för frisörelever

Olivia Jonsson från Luleå blev Sveriges bästa frisörstudent också i år. Olivia, som studerar på frisörprogrammet vid Luleå gymnasieskola, deltog i skol-SM för frisörer för tredje året i rad. Alla tre gånger har hon placerat sig topp-tre, med en tredjeplats och två segrar - minst sagt en imponerande meritlista.

Olivia knep guldet i skol-SM 2014 för frisörelever

På frisörprogrammet vid Luleå gymnasieskola finns Sveriges bästa frisörelev. Olivia, som är 18 år och tar studenten nu i vår, har redan kommit en bra bit mot sina drömmars mål – att bli världsmästare. Hennes framgångar i skol-SM har inneburit att hon gjort sig känd på riksnivå och redan nu är uttagen i den träningsgrupp som rekryterar deltagare till frisörlandslaget.

(I slutet av artikeln finns en länk till ett filmklipp där Olivia själv berättar om vägen mot sina drömmars mål.)

Många träningstimmar bakom framgången

Olivia har en bakgrund som idrottstjej och vet därför att det finns ingen genväg till framgång, det är träning och åter träning som ger resultat. Bakom Olivias framgångar som frisörelev ligger hundratals träningstimmar inte bara under skoltid utan även under kvällar och helger. I mamma Annelies egen salong har Olivia tillbringat många sena kvällar med att förbereda sig inför delprov och tävlingsmoment. Dockorna har varit hennes ständiga följeslagare, till och med på semesterresan till Spanien fick de hänga med.

– Ungefär en gång i månaden åker jag iväg och tränar för två av landslagets tränare, berättar Olivia. De har båda två själva erfarenheter av att tävla internationellt och har massor av kunskap att dela med sig av. Nu i maj kommer jag att åka ner till Göteborg för att delta i ett träningsläger tillsammans med landslaget. Mitt nästa mål är junior-SM 2015 och förstås att i framtiden bli uttagen att representera Sverige i landslaget.

Utomordentlig ambassadör för utbildningen, yrket och länet

Irene Granberg, lärare vid Frisörprogrammet och tillika Olivias mentor under de tre studieåren, är full av beundran för hur ambitiös och målmedveten hennes student är.

– Olivia har ända från början utmärkt sig genom sin seriösa satsning på sitt framtida yrke. Det har gjort att hon satsat 110 % på sin utbildning. I stort sett hade hon redan i årskurs två genomfört utbildningen och har därför kunnat vara ute och praktisera på frisörsalong när de övriga studenterna arbetat i skolan. Från skolans sida är vi oerhört stolta över henne, hon är en mycket fin ambassadör både för vår utbildning men även för frisöryrket. Genom sina utomordentliga prestationer på riksnivå och som enda deltagare norr om Stockholm, som ingår i landslagets träningsgrupp, har hon även satt Luleå gymnasieskola och frisörprogrammet på kartan.

Målsättningen klar - att bli världsmästare

Att tävla har alltid funnits som en drivkraft hos Olivia. I Norrbotten och övriga norra regionen saknas det tävlingstillfällen och därför får frisörelever här sällan tillfällen att delta och tävla mot andra. Bristen på uttagnings- och kvalificeringstävlingar har gjort att Olivia genom arbetsprov fått dispens att delta.

– Jag gillar spänningen och utmaningen i tävlingsmomenten, förklarar Olivia. Jag har tidigare idrottat, bland annat spelat en hel del basket. Och det är väl klart att man alltid vill vinna. Det gäller även nu. Det är klart att de första gångerna känns det pirrigt, men ju fler tävlingar man deltar i desto mer rutin och säkerhet får man. Nu känns det inte alls lika nervöst med kontrollanter runt omkring som studerar hur man gör jobbet.

Om tio år tror Olivia inte att hon längre bor och arbetar i Luleå. – Kanske bor jag i Stockholm och förhoppningsvis har jag då, tillsammans med övriga lagkamrater i landslaget, erövrat världsmästartiteln inte bara en gång utan flera gånger. Men för att komma till mina drömmars mål kommer det att krävas massor av hårt arbete och många, många träningstimmar. Men det är det absolut värt!

Fortsatt högt intresse för frisörutbildningen

I Olivias klass på frisörprogrammet är det femton studenter som tar examen i vår. – Jag rekommenderar utbildningen, här får man utlopp för sina kreativa sidor, säger Olivia. För att påbörja utbildningen behöver man inte alls ha några förkunskaper, men för att lyckas bra måste man förstås vara målinriktad och visa att man verkligen vill.

– Vi tror och hoppas på fortsatt ökat söktryck till vårt frisörprogram, säger läraren Irene Granberg. Dels eftersom det är ett par frisörutbildningar i länet som lagts ner, dels för att vi kan skryta med vi har duktiga studenter. Olivia som knep guldet, men också en förstaårsstudent, Petra Appelqvist från Luleå, som slutade på en mycket hedersam tolfte plats i årets skol-SM, årskurs 1.