Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Justitieminister Beatrice Ask besökte gymnasieelever i Luleå idag

Justitieministern har idag träffat eleverna i årskurs tre på ekonomiprogrammet, som läser juridisk inriktning. Den första kullen som tar studenten nu i vår.

Idag kom justitieminister Beatrice Ask, tillsammans med en medarbetare från sitt departement, Markus Nordström, för en dryga timmen lång diskussion med eleverna.

- Jättekul att få vara här och träffa er, tyckte justitieminstern. Det är värdefullt att få lyssna av hur ni tycker att utbildningen fungerat. Idag finns inriktningen på 230 platser i landet.

Peter Nyström, lärare på ekonomiprogrammet, berättade att tjugotvå elever läser inriktningen. Han förklarade också hur han tillsammans med eleverna har arbetat utifrån en röd tråd, från årskurs 1 och fram till och med årskurs 3. I utbildningen ingår bland annat privatjuridik, affärsjuridik, kriminologi, process- och straffrätt.

Eleverna fick frågan om de kände sig nöjda med vad de hade lärt sig och vilka planer de hade för framtiden. Beatrice Ask var också nyfiken på vad de tyckte var särskilt intressant inom juridiken. Några elever har fördjupat sig inom områdena "näthat" och "nödvärn" och fick återkoppling av justitieministern om hur lagen ser på sådana brott.

- Eftersom lagarna är skrivna i en annan tid, innan sådana brott förekom på sociala medier, innebär att det oftast medför låga påföljder. Lagarna ska ses över, det pågår ett ständigt arbete med det, förklarade Beatrice Ask. 

Efter mötet med eleverna åkte justitiministern vidare till Piteå för att träffa representanter för en rad småföretagare för att lyssna till deras upplevelser av hur de blir bemötta när de råkar ut för brott.

Mer information
Den som vill veta mer om justitieministerns besök och möte med eleverna är välkommen att kontakta rektor Kristina Eklund, tfn 0920 - 453601