Bures, terve, hei, hej!
Den 26 september på förmiddagen hade vi invigning av Charlottendals tvåspråkiga förskoleverksamhet på nordsamiska, meänkieli och finska. Äntligen fick vi möjlighet att fira den fina verksamheten!
Den tvåspråkiga verksamheten har idag 14 barn:
- 8 barn i finska
- 4 barn i meänkieli
- 2 barn i nordsamiska
Om alla vårdnadshavare som sökt plats tackar ja så kommer avdelningen växa ännu mer i alla språk under våren. Fantastiskt roligt med ett sådant intresse och så bra för barnens språkutveckling att det blir större grupper.
Under invigningen fick besökarna möjlighet att smaka på läckerheter från förvaltningsminoriteternas kulturer. Lassokastning, språkteater på meänkieli och finska samt jojk anordnades för gamla och unga. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark, professor Leena Huss och rektor vid förskolan Kirsi Lagerdahl höll tal. En mycket viktig högtidsdag och ett stort steg i riktning mot förverkligande av Luleås vision för och med nationella minoriteter.
Arbetet är är igång med att utreda vilken skola som kan utgöra nästa steg i språknoden där barnen ska kunna fortsätta utveckla sin tvåspråkighet i grundskolan. Vi tittar just nu på var detta kan fungera lokalmässigt och utifrån logistik. Frågan kommer lyftas på kommande samråd den 21 november och alla som vill delta i samtalet är välkomna. Se tid och lokal nedan.
Den 8 och 9 oktober startar de nybörjarkurser i nordsamiska och finska som Resurscentrum och Luleå gymnasieby ordnar för gymnasieelever som inte har goda kunskaper i sitt nationella minoritetsspråk.
Intresset är mycket stort och vi har fått in omkring 20 anmälningar per kurs. Lärarna Riitta Lewenros och Nils-Bertil Heikka kommer att ta emot cirka 15 deltagare var. I grupperna ingår även vårdnadshavare/föräldrar och personal inom Barn- och utbildningsförvaltningen.
Under hösten kommer språk- och kulturstödjare Nils-Bertil Heikka tillsammans med samordnare Anne-Mari Angeria att inleda samråd med barn och unga. Samråd för barn kommer hållas vid ett par förskoleenheter och samråd för unga kommer involvera elever i högstadiet och gymnasiet och ordnas i den nya ungdomslokalen Navet i centrala Luleå. Inbjudan kommer bland annat gå ut via lärarna i modersmålsundervisning. Detta är en ny aktivitet och vi provar vi oss fram och låter de ungas önskan leda oss i arbetet.
En viktig del i vårt visionsarbete är aktiviteter för synliggörande och information i grundskolans verksamhet. Vi planerar just ett pedagogiskt samlingsmaterial om nationella minoriteter som stöd för personal.
Det finns mycket nationellt material och tanken är inte att vi utvecklar ett eget, men det material som finns behöver förpackas smart så inte varje pedagog behöver leta sig fram till vad som är användbart för olika elevgrupper och åldrar.
Vi har även en tanke om att kunna utveckla en enkel ”programkatalog” med tips på olika aktiviteter och evenemang som skolorna kan använda sig av i planering av arbetet. Professor Leena Huss från Uppsala kommer att stödja Luleå i utvecklingen av materialet. Detta är vi glada över och hedrade av!
Tyvärr har vi återkommande svårigheter när det gäller tillgången till lärare i vissa språk. Vi har fortfarande inte någon lärare i romani chib och vi har svårigheter att finna lärare i nordsamiska som kan täcka alla behov i modersmålsundervisning. Vi har en egen lärare i nordsamiska och vi har sedan länge avtal med Sameskolstyrelsen om fjärrundervisning i flera samiska varieteter. Även inom Sameskolstyrelsen finns brist på lärare i dagsläget. Sammantaget drabbar situationen ett antal elever i Luleå på negativt sätt. Detta är mycket beklagligt och vi arbetar med att lösa problemet.
Under läsåret provar vi ett nytt sätt att organisera undervisning i finska som första språk på högstadiet. Istället för att lärare åker ut till eleverna vid ett antal skolor och undervisar enstaka elever så samlar vi alla elever i år 7-9 på Resurscentrum måndag eftermiddagar och undervisar dem i en samlad grupp om cirka tio elever.
Eleverna får busskort finansierat. Vi kommer självklart att utvärdera detta. Vi ser redan nu att delar av våra målsättningar verkar uppfyllas: Undervisningen kan i högre grad hållas på finska med elever som får möjlighet till högre nivå av språkundervisning tillsammans med nya kompisar i språket. Möjligheten till identitetsutveckling och lustfyllt lärande i grupp har ökat.
Under en lång tid har vi ordnat insatser kopplade till förvaltningsspråken och -kulturerna vilket är helt i sin ordning. Nu kommer vi fortsätta satsa på att även utveckla mer kunskap och aktivitet kopplad till romsk och judisk kultur och språk. Under hösten representeras Luleå vid Skolverkets utbildning med fokus på romska frågor vid Södertörns högskola och vi har knutit kontakt för fortsatt samarbete med en representant för judiska frågor. Det finns mycket att fortsätta lära och sprida information om.
Under hösten kommer Umeå kommun och Sveriges kommuner och landsting på studiebesök till Luleå för att höra om vårt arbete. Luleå kommer även att representeras vid Skolverkets konferens i Stockholm för språk-, läs- och skrivutveckling samt vid språkseminarium om meänkieli anordnat av Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Vi är glada för att våra insatser kan väcka engagemang på andra håll i landet.
Höstens samråd kommer hålas den 21 november kl 17.30-19.30 i Resurscentrums lokaler i Norra Hamnmagasinen, Norra Strandgatan 3, ingång från vattnet i magasinet längst till höger från vattnet sett (delad ingång med Teaterhögskolan). Alla som vill delta är välkomna som vanligt och vi bjuder på enklare förtäring under kvällen.
Ha en fin höst och på återhörande!
Hälsningar, dearvuođaiguin, terveisin
Nils-Bertil Heikka, språk- och kulturtstödjande metodutvecklare, Resurscentrum, nils-bertil.heikka@skol.lulea.se
Viktoria Björklund, enhetschef Resurscentrum, viktoria.bjorklund@skol.lulea.se