Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Entreprenöriellt, hållbart tema på Hantverksprogrammet Textil Design

Samarbete förskola, gymnasium och Röda Korset. I början av höstterminen fick vi en förfrågan från Marie Sandström, förskollärare på Spira förskola, om det fanns elever på Textil Design som är intresserade av att designa och sy utklädningskläder av återbruk till barnen i förskolan.

Ett av förskolans mål är ”Hållbar utveckling” och jag kände att uppdraget passade bra in i kursen ”Material och miljö” där vi ska behandla bland annat återanvändning av material och produkter.

Eleverna i åk 2 tyckte att det var en bra idé och vi började med att besöka Spira förskola då vi samtidigt diskuterade vilka önskemål om utklädningskläder som fanns på skolan. Eleverna bestämde sig för att skapa kläder till sagan om Snövit.

Jag kontaktade även Röda Korset som ställde sig positiva till att skänka kläder till uppdraget.

Efter ca 6 månader, onsdag den 5 februari, levererades ”Sagan om Snövit” i en låda med en stor röd rosett. Textileleverna plockade upp Snövit, prinsen o s v och barnen kunde direkt känna igen de olika karaktärerna eftersom de nyligt läst och pratat om sagan. Det var jättekul för textileleverna att se barnens entusiasm och glädje och att de genast ville prova kläderna och försvinna in i sagans värld.

Eleverna i åk 2 samarbetar även med två andra program på gymnasieskolan

Ekonomiprogrammet: Vi fick en förfrågan från tre elever som läser på Ekonomiprogrammet om våra elever kunde designa och tillverka mobilfodral av skinn återbruk med inspiration från Norrbotten till deras UF-företag.

Deras affärsidé lyder: ”Genom vår vision om mer miljövänligt och hållbart handlande skapar vår produkt en förebildssyn hos kunderna. Vi säljer mobilväskor av återvunnet läder som bär på detaljer präglade av det norrländska landskapet och kulturen.”

När elevernas olika design förslag visades upp hade uppdragsgivarna svårt att bestämma sig för en enda produkt så det blev två olika modeller som våra textilelever producerar just nu.

Mobilfodralen finns att köpa på UF-mässan 18-19 mars som i år äger rum i Luleå Energi Arena.

Estetiska programmet: Till våren kommer eleverna på Estetiska programmet att sätta upp pjäsen ”Prins sorgfri” och våra elever i åk 3 har arbetat som kostymtecknare till uppsättningen. Åk 2 skapar kläderna, delvis av återbruk.

Hållbara hälsningar från oss på Hantverksprogrammet Textil Design.