2.5.1. Utbildningens inriktning
Utbildningen utformas individuellt med utgångspunkt i elevens önskemål och målsättning. Utbildningen har initialt ingen inriktning mot något specifikt yrkesprogram.
2.5.2. Struktur och upplägg
Utbildningen erbjuds obehöriga elever, som önskar en utbildning som innehåller praktik/APL.
Utbildningen syftar till att underlätta elevens etablering på arbetsmarknaden, men kan också leda till behörighet till ett yrkesprogram.
Utbildningen är inte sökbar. Rektor beslutar om antagning med utgångspunkt i grundskolornas överlämningar till introduktionsprogrammen och elevens önskemål. Elever kan också aktualiseras från Individuellt alternativ eller Språkintroduktion.
Antalet platser är inte begränsat.
Utbildningens längd kan variera. Eleven har rätt att nå målen i sin studieplan och om eleven så medger kan studieplanens innehåll ändras under utbildningens gång.
I början på utbildningen har eleven tillsammans med studie- och yrkesvägledaren ett vägledningssamtal, där en inledande kartläggning av elevens målsättning och önskemål görs.
Mentorn och eleven har därefter ett studieplaneringssamtal för att fastställa vilka ämnen och kurser som inledningsvis ska ingå i elevens studieplan.
Utbildningens praktik-/APL-ansvariga lärare och eleven träffas för att samtala om elevens önskemål ifråga om praktik/APL och genomför vid behov studiebesök.
Elevens studieplan följs upp i terminsvisa utvecklingssamtal, i skolans elevuppföljning och vid behov i elevhälsoteamsmöten.
Elever som läser programmet är i huvudsak inte integrerade med något yrkesprogram.
Utbildningen övergripande struktur kan vara lärlingsliknande.
2.5.3. Praktik och APL
Med praktik avses här en del av utbildningen som genomförs på en arbetsplats utanför skolan och som syftar till att orientera eleven i arbetslivets förhållanden och att eleven ska få träna de generella färdigheter som behövs, till exempel att passa tider och att följa de regler som finns på arbetsplatsen.
Med APL avses en del av utbildningen som genomförs på en arbetsplats utanför skolan och som syftar till att eleven ska lära sig att utföra specifika arbetsuppgifter som är vanligt förekommande på arbetsplatsen. Innehållet i APL ska vara förankrat i det som elevens utbildning syftar till.
2.5.4. Innehåll
Utbildningen kan, förutom praktik och APL, innehålla de grundskoleämnen eleven saknar för behörighet till ett yrkesprogram. Om eleven så önskar kan den också innehålla gymnasiegemensamma ämnen. När det är relevant och möjligt kan utbildningen också innehålla hela eller delar av yrkesämnen.
Om det är gynnsamt för elevens kunskapsutveckling kan rektor besluta om anpassningar i tid.
2.5.5. Förkunskaper i svenska som andraspråk
Elever med annat modersmål än svenska ska, för att vara behöriga till utbildningen, ha uppnått kunskaper i svenska som andraspråk motsvarande steg 2 i Bygga svenska. Bedömningen görs av avlämnande lärare i svenska som andraspråk i en språkprofil som tillhandahålls av gymnasieskolan.