Vilken behörighet krävs?
Språkintroduktion står öppen för nyanlända ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram och som behöver en utbildning där tyngdpunkten ligger på att lära sig svenska. Målet är att sedan gå vidare i gymnasieskolan eller till annan utbildning.
Syftet med språkintroduktion
Syftet med Språkintroduktion är att ge nyanlända ungdomar en utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket, vilket gör det möjligt för dem att gå vidare i gymnasieskolan eller till annan utbildning.
Före utbildningsstart
Mottagande av elever till utbildningen sker i enlighet med Skolverkets Allmänna råd om utbildning för nyanlända elever. Inför att en elev tas emot på Språkintroduktion gör skolan en bedömning av elevens språkkunskaper och kartlägger elevens bakgrund, förmågor och kunskaper. Kartläggningen omfattar elevens utbildning, arbets- och livserfarenheter.
Struktur och upplägg
Utbildningen utformas för en enskild elev och utgår från de pedagogiska intentionerna i bedömningsmaterialet Bygga svenska, som handlar om språkutveckling utifrån att tala, läsa, skriva och lyssna.
Utbildningen bedrivs som heltidsstudier med minst 23 undervisningstimmar per vecka.
För varje elev upprättas en tvåårig individuell studieplan. Om eleven medger och rektor beslutar kan den individuella studieplanen ändras. Eleven har då rätt att fullfölja utbildningen enligt den nya studieplanen.
Alla elever har en mentor som varje vecka har kortare samtal med eleven för formativ bedömning av elevens kunskapsutveckling. Dessutom möter varje elev sin mentor för ett längre utvecklingssamtal fyra gånger per läsår då den individuella studieplanen diskuteras.
Utbildningens innehåll
Utbildningen innehåller undervisning i grundskoleämnet svenska som andraspråk. I övrigt utformas innehållet utifrån den bedömning som görs av elevens språkkunskaper, och innehåller ämnen och kurser som eleven behöver för sin fortsatta utbildning samt insatser för inkludering och andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling.
Beroende på elevens förutsättningar och möjligheter erbjuder skolan, förutom grundskoleämnet svenska som andraspråk också grundskoleämnena bild, engelska, idrott och hälsa, matematik, musik samt orienterande undervisning i NO och SO, om arbetsmarknad och yrkesliv samt i livskunskap.
Skolan erbjuder följande insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling:
- simundervisning,
- praktik som stöd i språkinlärningen,
- tillgång till specialpedagog, elevstödjare, Lärstudio,
- medverkan av frivilligorganisation som erbjuder stöd,
- hälsofrämjande insatser med stöd av forskningsbaserat material (”Klasstid”, YUMO).
Skolan ger eleven en god valkompetens inför framtida val genom att:
- Alla lärare som arbetar med elever på Språkintroduktion gör tydliga kopplingar mellan lärandet i respektive ämne och ett framtida yrkesliv.
- Eleven har regelbunden kontakt med studie- och yrkesvägledare.
- Studie- och yrkesvägledare följer upp elevens kartläggning och individuella studieplan i sitt arbete med att vägleda eleven inför fortsatta studier.
- Skolan organiserar studiebesök på ett antal arbetsplatser av olika slag.
- När eleven är klar på Språkintroduktion finns en plan för fortsatt utbildning där eleven antingen erbjuds möjlighet till studier på nationellt program, annat introduktionsprogram eller kommunal vuxenutbildning.
Uppföljning av elevens utbildning
Huvudmannen har en plan för att på gruppnivå följa upp elevernas utbildning i det systematiska kvalitetsarbetet. På individnivå följs elevens utbildning upp i terminsvisa elevuppföljningar och utvecklingssamtal och i förekommande fall i trepartssamtal på elevernas praktikplatser.
Dokumentation av utbildningen
Elevens utbildning dokumenteras i gymnasieintyget. I gymnasieintyget anges samtliga betyg eleven uppnått. Där anges också i förekommande fall vilka praktikplatser eleven haft och i vilken omfattning. Elevens lärande, utöver det som beskrivs i uppnådda betyg, dokumenteras också i gymnasieintyget.