Elever på el- och energiprogrammet, Luleå, genomgår en utbildning av hög kvalitet med stort fokus på att förbereda eleverna inför ett framtida yrke inom branschen. Ett kvitto på utbildningens höga kvalitet är att eleverna årligen placerar sig väl i ECY-cupen - en nationell tävling bland årskurstreelever inom karaktärskurserna.
APL är en viktig del av utbildningen och innebär att du får vara ute på ett företag och prova på yrket i dess verkliga miljö. Under åk 1 handlar det arbetsplatsförlagda lärandet mest om studiebesök för att du ska få en inblick i yrket. Under åk 2 är du dock ute på APL under fyra veckor och under åk 3 tio veckor. Från åk 2 kan du ansöka om att få gå som lärling . Du kommer då att göra halva tiden på ett företag inom din inriktning . Ansökan till lärling gör du under ditt första år.
Inriktningen leder till yrken som installationselektriker och larmtekniker. Du får lära dig att
installera och driftsätta belysning, tele, larm, passersystem, styr- och reglerteknik, datanät,
bredband, kabel-TV etc.
På El och Energiprogrammet har vi lagt in kurserna svenska 2, svenska 3 samt engelska 6 i programmet. Vi har valt att gjort det för att tydligt visa att du inte hamnar i en återvänds gränd om du går ett yrkesp rogram, utan kan om du vill ta dig vidare till högskola eller annan vidareutbildning.
Efter dina tre år här, färdigställer du din utbildning genom att göra 1600 timmar på ett elföretag. Efter detta är du behörig elektriker och kan då jobba som nätverkstekniker, larmtekniker eller elinstallatör. Du kan också vidareutbilda dig på yrkeshögskola. där det finns en mängd utbildningar.
Yrkeshögskolan, här kan du läsa mer 
Faktablad El- och energiprogrammet
Programstruktur El- och energiprogrammet