​Guider för informationssökning och skolarbeten

Informationssökning

Hur börjar jag min sökning på biblioteket?

Sökord

Du bör först försöka hitta några sökord, ämnesord som du kan använda i dina sökningar. Ett tips är att hitta nyckelord som svarar på frågorna när, var, vem och som beskriver ditt ämne.
Titta gärna på youtube-filmen om hur man hittar sökord:
Sökord - hur tänker man?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppslagsverk

Vårt förslag är att du börjar informationssökningen med att titta i ett uppslagsverk, för att sedan gå vidare till mer omfattande litteratur om ämnet. Som gymnasieelev har du tillgång till NE (Nationalencyklopedin) online. Länk till NE finns i edWise under rubriken "länkar". Britannicalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett engelskt uppslagsverk, åtkomst i skolan via denna länk eller i edWise.

Bibliotekskatalogen

Här söker du gymnasiebibliotekets böcker. Skriv in titel, författare eller ämne och se var boken står och om den är inne.

Artiklar

Logga in på databasen Artikelsök under rubriken Sök artiklar . Där hittar du artiklar från de största dagstidningarna och en mängd tidskriftsartiklar.
Du kan även söka artiklar i databaserna EBSCOlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Globalarkivetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Databaser

Under rubriken Ämneslänkar hittar du också en mängd databaser i olika ämnen, t.ex. fakta om olika länder, författare, energi och miljö.


Några länktips om informationssökning

Sökord-hur tänker man?länk till annan webbplats - en youtubefilm 2 min

Sök smart på nätetlänk till annan webbplats - en youtubefilm på 3 min från UR-programmet Orka plugga

Instruktionsfilm - Artikelsöklänk till annan webbplats - en youtubefilm på 4 min

Google-hjälpsidalänk till annan webbplats -tips och trix för effektiv sökning med Google

Källkritik på internetlänk till annan webbplats - internetguide från iss.se (Internetstiftelsen i Sverige)

Mer om källkritiklänk till annan webbplats - från UR-progammet "Orka plugga"

Viralgranskarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Journalister på tidningen Metro granskar och analyserar nyheter och internetfenomen som blir virala genom sociala medier. Källkritik IRL


Skolarbeten - Gymnasiearbete

Orka pluggalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - En sajt från UR med pluggtips. Hålla fokus, lässtrategier, minnesstrategier och mycket mer!

Allmänna tips om gymnasiearbetetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en youtube-film från Värmdö gymnasiebibliotek ca 4 min kort

Legala handbokenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - "En digital guide i internetdjungeln för lärare och studenter"

Referenser och källhänvisningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Guide från Umeå UB som tar upp de vanligaste systemen

Useful sentenceslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Användbara meningar för akademiska texter på engelska