Studie och yrkesvägledare

Kjell Tunlind
0920-45 30 00                                                                                                                                                     
Måndag, onsdag och fredag är jag på Hertsöskolan. Tisdagar och Torsdagar är jag på Örnässkolan.

Studie-och yrkesvägledare vägleder och informerar elever och föräldrar enskilt och i grupp inför studie- och yrkesval. Något som ingår som en del i skolans studie-och yrkesorienterande verksamhet. Se mer om vägledarens arbetsuppgifterlänk till annan webbplats under denna länk.

Målsättningen med vägledning är bl a att du som elev ska få en bättre grund inför valet till gymnasieskolan. Tanken är att du ska få större kunskaper om olika alternativ och vad det kan innebära för dig. På den här sidan så hittar du många länkar som hänger ihop med studie- och yrkesval och som kan vara till stor hjälp då man ska söka till gymnasiet.

Gymnasievalet

Under år 8 börjar en allmän och kort information om gymnasieskolan och dess program. Under år 9 kommer alla klasser få allmän information om programmen. Föräldrarna kommer också att bjudas in under höstterminen på en träff där man får motsvarande information. Enskilda vägledningssamtal erbjuds där du som elev får möjlighet att diskutera dina tankar och funderingar kring utbildning och yrke.

Studie- och yrkesvägledaren tipsar (bra webbadresser)länk till annan webbplats

Mer information om gymnasiet får du via länkarna nedan

Ansökan-Tidplanöppnas i nytt fönster


Hur gör jag min ansökan till gymnasieskolan?länk till annan webbplats                                                              Ansökan till gymnasieskolan gör man på sidan https://fyrkanten.dexter-ist.com/Lulea/Default.asp?page=auth/common/loginlänk till annan webbplats

Antagningsstatistik till gymnasiet inför lå 17/18

Samverkan inom fyrkanten

Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn har ett samverkansavtal om gymnasieutbildningarna. Det innebär att elever från år 9 fritt kan söka kommunala gymnasieutbildningar inom fyrkanten. Här konkurrerar alla på samma villkor med sitt meritvärde. Här får du länkar till fyrkantskommunernas gymnasieskolor.

Björknäsgymnasiet — Bodenlänk till annan webbplats
Luleå Gymnasieskola - Luleålänk till annan webbplats
Strömbackaskolan - Piteålänk till annan webbplats
Älvsbyns Gymnasium - Älvsbyn länk till annan webbplats

Övriga gymnasieutbildningar inom fyrkanten
Grans Naturbruksgymnasium — Piteålänk till annan webbplats
NTI-gymnasiet Luleålänk till annan webbplats       Luleå praktiskalänk till annan webbplats                                                                                                                                                              Ni som ska kombinera er utbildning med fotboll, basket eller hockey i Luleå gymnasieskola har en del att tänka på. Läs om detta via denna länk
NIU i Luleå gymnasieskolalänk till annan webbplats Vill ni få information om riksbasket. Se härlänk till annan webbplats

www.utbildningsinfo.selänk till annan webbplats finns information bl a om utbildningar, yrken och arbetsmarknad.

PRAO

PRAO är ett sätt för eleven att komma ut i arbetslivet, få nyttiga erfarenheter hur det kan vara att arbeta och få större kännedom om olika branscher. Eleverna är på PRAO två veckor under vårterminen i årskurs 8.
PRAO-planeringlänk till annan webbplats våren 2018