Kök och måltider

Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Matvanorna har också stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna. Bra mat och fysisk aktivitet gör dessutom att barnen blir pigga och får lättare att leka och lära.

Kläppbackens förskola har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hem och familj har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor.

Goda och näringsrika måltider i trevlig, lugn och rofylld miljö i en samvaro där barn är uppdelade i grupper med vuxna och äter tillsammans ger personalen möjlighet att förmedla och praktisera en positiv attityd till mat och måltider.

Bra principer för maten i förskolan:

  • Servera frukt och grönt till varje måltid
  • Servera endast vatten och mjölk som måltidsdryck
  • Servera bullar, kakor, glass och saft högst en gång per månad
  • Se till att det finns färskt kallt vatten att dricka för den som är törstig
  • Ge alla barn möjlighet att äta i lugn och ro

Vi på Kläppbackens förskola får maten, som är tillagad på Tunaskolan utkörd till oss, vilket innebär att barnen får en god och näringsrik kost. Grönsaker och frukt serveras varje dag.  Barn med allergier får specialkost. Läkarintyg krävs.

Kontakta köket:

pernilla.rova@skol.lulea.se