Specifikt för åldersblandad avdelning är att de yngre barnen inspireras, lär sig av de äldre barnen och att man leker över åldersgränser. De äldre barnen växer genom att lära ut och vara förebilder.
Barnen lär av andra barn och visar empati för varandra.
Vi har olika miljöer på förskolan för att utmana och ge barnen en mångdfald i miljöer och aktiviteter. Barnen har hela förskolan som sin lek-, lär- och utbildnings arena.
Vårt förhållningssätt och tankar kring miljöerna:
Arbetssätt - Vi är positiva, glada och tillåtande inom tydliga ramar. Vi arbetar med gruppdynamiken att barnen utvecklar sin förmåga att lära, leka enskilt och i grupp.
Vi pedagoger använder uppmuntran, samtal och stöd i vårt förhållningssätt.
Innemiljön - Vill vi ska präglas av nyfikenhet, fantasi, lek, lärande, inflytande/intresse och att vi har en rolig lärorik tid tillsammans.
Leken -Är viktig för lärande och utveckling. I lekens och lärandets olika former stimuleras, fantasi, inlevelse, lust, kommunikation, förmåga till symboliskt tänkande, att samarbeta och lösa problem. Barnen får möjlighet att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor, lärande och erfarenheter genom leken.
Möten/samling - Vi har olika möten i verksamheten och arbetar för en" vi känsla" på Bergsprängaren.
Att planera upp veckan med barns inflytande/värdegrundsfrågor - vad som händer/hänt under dagen. Här tränas; turtagning, våga prata, lyssna på andra, gemenskap och social utveckling. Språkliga kompetenser stärks med daglig kommunikation, högläsning, samtal, sång, lek, rytmik, sagor, rim och ramsor.
Inflytande - Vi ger inflytande genom att pedagogerna är nyfikna (lyssna), frågande (vill veta vad barn tänker/känner/tycker) och är flexibla.
Vi tar tillvara på barnens intressen och tillmötesgår dem.
Vi inbjuder till lek och skapande aktiviteter som utvecklar barns självständighet och tillit till sin egen förmåga.
Pedagogerna ställer frågor istället för att ge färdiga lösningar.
Vi arbetar aktivt med att hantera konflikter, förstå rättigheter och skyldigheter för att uppnå demokrati som är en grund i förskolan.
Vilan -Vi erbjuder sovvila
Högläsning/boksamtal - är aktiviteter som främjar kultur och språk-, läs- och skrivutveckling
Utevistelse -Vi är ute i vår närmiljö, där får vi möjlighet till annan utmanande miljö, lek, ljud och luft. Utomhus stärks motoriska utveckling som att springa, hoppa, klättra, balansera och gunga mm.
Bergsprängarens förskola är en förskola i utveckling!