Hedersomnämnade - Sarvva

Den samiska flaggan

Älg;
Alces alces (latin)
Sarvva, ällja (lulesamiska)

Sarvva (nordsamiska)

Tredjepristagaren Marina Wikberg från Luleå tilldelas även hedersomnämnadet för sitt namnval: Sarvva

Hennes motivering till namnvalet lyder:
"Sarvva betyder älg på Lulesamiska. Vår nya, fina älg lyser upp vintermörkret med sina ljus. Dessutom upplyser den oss om att det i Luleå/Norrbotten finns många olika människor, språk och kulturer. Kanske älgen känner sig lite förvirrad i stadsmiljön. Då passar det bra med ett genuint namn som förknippas med naturen. Så tänker jag."

Det samiska språket

Det samiska språket är indelat i tre huvuddialekter: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska.

De tre delas i sin tur upp i nio dialekter/varieteter. Gränserna för de samiska språkområdena sammanfaller inte som brukligt med riksgränserna. Östsamiska dialekter talas på Kolahalvön i Ryssland; centralsamiska dialekter talas i Finland, Norge och Sverige; sydsamiska dialekter talas i Norge och Sverige.   I Sverige talas nordsamiska, lulesamiska och arjeplogsamiska, sydsamiska och umesamiska. Gränserna mellan de olika varieteterna är inte skarpa utan förändras gradvis.

Flest talare har nordsamiska som talas av ca 15-17 000 personer i hela det samiska området, varav 5000-6000 personer i Sverige. 

Vill du läsa mer om det samiska språket och dess omfattning finns mer information på sidan samer. selänk till annan webbplats