Ljusare Luleå

Luleå kommun har tillsammans med Visit Luleå och handlare i centrum påbörjat ett projekt där den specifika julbelysningen i centrum ska bytas ut till en mer allmän vinterbelysning och då även förstärkas med ytterligare platser vid gågator och torg. Samarbetsprojektet startade 2015.

Som en del av de nya vinterinstallationerna placerades en lysande älg ut på Köpmantorget i centrala Luleå. Tanken är att ljusinstallationerna ska bli fler framöver och det finns planer på att även frugan och barnen är på intåg framöver.

- Ja, vi bygger på vår vinterbelysning och tycker att älgen som sådan är en bra representant för området i och kring Luleå, så de kan bli fler i flocken kommande år, säger Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare vid Luleå Kommun.

Fakta om den stora ljusälgen


Älgens storlek;

höjd: 520 cm
längd: 430 cm
bredd: 250 cm
vikt: 367 kg

Jämför gärna med älgarnas naturliga storlek där en älgko vanligen har en mankhöjd mellan 150–170 cm, en älgtjur mellan 180–210 cm. Vikten på hösten ligger för en älgko på cirka 270 till 360 kg och för en tjur på omkring 380 till 540 kg. En nyfödd kalv väger cirka 15 kg, men redan samma höst vanligen mellan 120–150 kg.

Vår magiska älg består av en stålstomme där en massa lysdioder så kallad LED är placerade. Lysdioder - LED- kommer från engelskans ”Light Emitting Diode”. Lysdioder är i jämförelse robusta, ger medelbra effektivitet, upp till 100 lumen per watt. Som jämförelse ger en halogenlampa upp till 22 lumen per watt.

Namngivningstävling av älgen

Under januari 2016 arrangerades en namngivningstävling av älgen och många hade fantasifulla idéer. Här kan du läsa om tävlingen och vilket namn som vann.