Nya dragningen, bredare och rak, av Sandviksgatan 1954. Fotograf: Rune Espling

Historisk bildskatt nu på webben

Intresserad av gamla bilder från Luleå med omnejd? Nu kan du själv söka bland stadsarkivets historiska bilder.

Stadsarkivet har i sina samlingar drygt en miljon bilder från 1860-talet och framåt. Nu har till att börja med ca 15.000 av dessa överförts till ett historiskt bildarkiv på webben.

Kommunarkivarie Thomas Åkerlund berättar:

- Vi vill göra bildsamlingarna mer tillgängliga för Luleåbor och andra. Tidigare var man tvungen att besöka oss här i stadshuset för att titta på bilderna och alla kanske inte har den möjligheten. Ju fler som kan se dem dess bättre. Vi hoppas att alla som är intresserade av Luleås historia och hur staden har sett ut under åren, besöker bildarkivet. Nya bilder läggs in allt eftersom.

Ett kulturarv

Bilderna i Stadsarkivets samlingar har samlats in under drygt sjuttio år och den som var först och har samlat in mest är Helmer Widlund. Han började på 1930-talet och höll på ända upp i 90-årsåldern.

- Helmer arbetade som kronoassistent här på kommunen och förutom att samla in alla dessa bilder, fotograferade han själv mycket av staden och dess förändring. Det var ett riktigt kulturarv han lämnade efter sig vid sin bortgång 2007.

I arkivet finns bl a bilder från centrala stan, Luleåbor i arbete och på fritid, högtider och offentliga händelser.

-Bilder från stadens ytterområden, byarna och skärgården finns också, fast inte lika många. Där har vi luckor, så har ni äldre bilder lånar vi gärna in dem för skanning. Bilderna sparas i första hand för att bevara vår kulturhistoria och läggs ut bara på webben efter överenskommelse med utlånaren.

Till historiska bildarkivetlänk till annan webbplats