Hermelinsparken

Här bjuds du på en lugn och avslappnad miljö med vattensorl och fjärilsprål - perfekt för en avkopplande vila eller picknick.

Äldst och störst

Hermelinsparken är Luleås äldsta och, med sina 2 hektar, största anlagda park. Den anlades 1870 som stadsträdgård vilket även är orsaken till att den närliggande gatan heter Trädgårdsgatan. Parkens eget namn fick den från Samuel Gustaf Hermelin. 

Förträdgård

Parken ses ibland som förträdgård till Länsresidenset på andra sidan gatan, där landshövdingen huserar. I anslutning till parken ligger Luleå Gymnasieby och i Museiparken som är en "park i parken" kan du hitta Norrbottens museum.

Sortimentsträdgård

Klicka för att läsa programmet

Förutom de vanliga blomsterkreationerna du kan hitta i parken finns det även en sortimentsträdgård. Här kan du inte bara insupa alla härliga dofter och synintryck utan även intressanta fakta genom de informativa skyltar vi placerat ut. De växter du kan botanisera bland är främst tåliga perennerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som lämpar sig bra i Norrbotten men även ettåriga växter samt buskar och träd.

Merläsning

Vill du läsa mer om parken och dess historia kan du ta del av vårdprogrammetöppnas i nytt fönster.