Hermelinsparken

Här bjuds du på en lugn och avslappnad miljö med vattensorl och fjärilsprål - perfekt för en avkopplande vila eller picknick.

Äldst och störst

Hermelinsparken är Luleås äldsta och, med sina 2 hektar, största anlagda park. Den anlades 1870 som stadsträdgård vilket även är orsaken till att den närliggande gatan heter Trädgårdsgatan. Parkens eget namn fick den från Samuel Gustaf Hermelin.

Förträdgård

Parken ses ibland som förträdgård till Länsresidenset på andra sidan gatan, där landshövdingen huserar. I anslutning till parken ligger Luleå Gymnasieby och i Museiparken som är en "park i parken" kan du hitta Norrbottens museum.

Sortimentsträdgård

Förutom de vanliga blomsterkreationerna du kan hitta i parken finns det även en sortimentsträdgård. Här kan du inte bara insupa alla härliga dofter och synintryck utan även intressanta fakta genom de informativa skyltar vi placerat ut. De växter du kan botanisera bland är främst tåliga perenner som lämpar sig bra i Norrbotten men även ettåriga växter samt buskar och träd.

Ombyggnation

Mellan åren 2012 - 2019 har parken byggts om i tre
etapper med vårdprogrammet som grund i syfte att det
ska bli en park för alla. Den ska även vara en pedagogisk plats, ett arboretum där besökaren kan se olika arter av härdiga buskar, träd och perenna fleråriga växter.

Sidan uppdaterades den 2 januari 2023