Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Yvonne Nilsson, bibliotekarie, låser upp dörrarna till biblioteket som varit stängt sedan branden under valborgshelgen.

Bibblo på Björkskatan har öppnat

I morse slog Kvinnobiblioteket på Björkskatan upp portarna efter vårens brand i Björkskataskolan. Även om det återstår en hel del renoveringar i hela skolbyggnaden så smygöppnar nu bibblo efter omfattande saneringar.

Kvinnobiblioteket Björkskatan har hållit stängt sedan valborg på grund av branden.

9 000 böcker har sanerats och de 3 000 böcker som var utlånade vid branden har nu äntligen fått flytta hem igen efter månader i magasin under Stadsbiblioteket.

Biblioteket kommer till en början ha tillfällig ventilation, eftersom hela ventilationen i skolbyggnaden sedan måste bytas ut.

– Vi måste stänga igen i ett par veckor när all ventilation i hela skolbyggnaden ska bytas ut. Men det vet vi inte när det kommer ske ännu, så vi smygöppnar med tillfällig ventilation så länge, säger Katarina Gulliksson, enhetsansvarig Kvinnobiblioteket Björkskatan

Just den tillfälliga ventilationen, som du ser på bilden uppe till höger, har faktiskt blivit föremål för en tävling på Björks bibliotek.

– Den ser ut som en robot från tv-serien Labyrint så därför vill vi ha en namngivningstävling! Alla som vill vara med är välkomna in till oss med ett förslag, säger Katarina Gulliksson.

Redan första dagen hade en förskolegrupp och flera stammisar kommit till bibblo för att tävla, fika och självklart låna några av de 12 000 nyrengjorda böckerna.

En rejäl invigning planeras så småningom, när den fasta ventilationen är på plats