Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Föreställningen Hidden Escapes är den första produktionen från Luleå dansresidens. På bilden dansarna Arttu Palmio, Lena Bruun Bondesson och Marie Wårell.

Första dansen för Luleå dansresidens

Luleå kommun har under senaste året satsat på att utveckla den professionella dansen i Luleå. Dansresidenset är ett av stegen och nu är det snart premiär för residensets allra första föreställning, Hidden Escapes.

2017 startade en större satsning på dansen i Luleå. Totalt öronmärktes 1,7 miljoner för att utveckla dansen, bland annat genom att skapa Luleå dansaresidens dit professionella dansare från hela världen kan söka för att utveckla sin konst på en ny arena.

Gruppen Dansinitiativet har fått dansresidensets första år och repeterar nu för fullt inför premiären i Kulturens hus den 24 oktober.länk till annan webbplats

Med dans, text, rörelse och stora overaller utforskar föreställningen Hidden Escapes känslorna skam och stolthet. Bakom föreställningen står Moa Autio från Kiruna, som nu gör sin första egna produktion som koreograf.

- Att vilja synas men ändå inte synas, att betrakta eller bli betraktad. Där finns både stolthet och skam och hur de känslorna kan stå mot varandra, säger Moa Autio.

Internationellt team
På scenen finns dansare från tre länder; Lena Bruun Bondesson från Danmark, Arttu Palmio från Finland och Marie Wårell från Sverige.

- Dansresidenset är ett superbra initiativ och jag har redan börjat prata med andra dansare om möjligheten som finns här i Luleå, säger Lena Bruun Bondesson.

- Dans är annars alltid centraliserad till huvudständerna, det är viktigt att dansen ävan får finnas på fler ställen, konstaterar Arttu Palmio.

Provkör residenset
Årets dansresidens har inte utlysts, utan tilldelades Luleås professionella grupp Dansinitiativet. De ska under året provköra residenset och se vad som behöver utvecklas.

- Vi kommer göra en djupare analys. Vad krävs det egentligen för att hålla ett residens i Luleå och vad kan vi erbjuda? Förhoppningen är att underlaget blir klart under året så att residenset blir sökbart framöver, säger Marie Wårell, verksamhetsledare Dansinitiativet.