Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Luleåbiennalen återuppstår och sprider sig i länet

I år återuppstår Skandinaviens äldsta konstbiennal, Luleåbiennalen, med ett program som sträcker sig över Luleå, Boden, Jokkmokk såväl som Kiruna och Korpilombolo. Avstampet sker i Norrbottens landskap och historia.

Luleåbiennalen genomförs med stöd från bland andra Luleå kommun och invigs den 17 november för att sedan pågå i tre månader.

Besökaren möter verk som handlar om landskapets minnen och sår, försvunna vattenfall, ideologiserade arkiv och militariserade zoner. Ett huvudtema för biennalen är begreppet mörker. Både i bokstavlig mening, då biennalen infaller under årets mörkaste tid, men också metaforiskt med blicken vänd mot ett politiskt mörker såväl som mörkrets potential för tänkande, drömmande och projektion.

Huvudman för arrangemanget är Konstfrämjandet och finansiärer, förutom Luleå kommun, är Kulturrådet, Postkodsstiftelsen och Region Norrbotten.

Mer om invigningen den 17 november kan du läsa på Facebook.länk till annan webbplats

Du kan också följa arbetet med biennalen via Lulu-journalen,länk till annan webbplats som ger en inblick i biennalens researchprocess i form av artiklar, arkivmaterial och konstverk.