Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
damernas ishockeylag på scen

Damernas SM-guld i ishockey räknades värderade juryn högt i sin bedömning för Sveriges bästa idrottsstad.

Luleå klättrar i rankingen som idrottsstad

Luleå utsågs till sjunde bästa idrottsstad i Sverige. Det är den bästa placeringen någonsin, ifjol hamnade Luleå på nionde plats, meddelar Sveriges Television idag.

SVT utser för åttonde gången Sveriges bästa idrottsstad under SM-veckan. Sex av de 50 jurymedlemmarna hade Luleå som sin etta. Två av dessa hade följande motivering:

”SM-guld i ishockey och basket på damsidan – och i topp i publikligan i bägge. Dessutom SM-silver för basketherrarna. Luleå presterar starkt i förhållande till folkmängd och har också bland de mest idrottsaktiva invånarna i Sverige.” Anna Qualye, reporter SVT Sport, jurymedlem

”Med en klar och genomgående satsning på att göra idrotten tillgänglig för alla oavsett kön eller bakgrund, har Luleå både skapat möjligheter och intresse för de stora idrotter man har resurser för, samtidigt som man presterat på allra bästa nivå med flera SM-Guld.” Peder Korvi, Katrineholm, tittarjuryn

I år har totalt 40 kommuner klarat kriteriet för att vara med i omröstningen. Grundkravet är att man skall ha totalt minst fyra lag/föreningar på elitnivå (olika gränsdragning beroende på sporternas storlek) inom totalt 24 olika sporter.

Sveriges bästa idrottsstad utses den 9 juli, i fjol var Jönköping Sveriges bästa idrottsstad.