Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Luleå Steelpark - en plats för alla

Sommaren är här och Sveriges nordligaste betongpark, Luleå Steelpark, fylls av liv och rörelse då åkare på brädor, inlines, spark- och BMX-cyklar samlas i parken på Örnäset. En mötesplats för rutinerade åkare och nyfikna nybörjare.

Steelpark har precis tinat fram när Vårt Luleå besöker parken. Solen lyser över ett tiotal åkare i olika åldrar och i bakgrunden tonar det som gett namn till parken upp, Stålverket. Steelpark är öppet dygnet runt och bygger på spontanidrottande. Kom som du är, åk hur mycket och länge du vill.

Christoffer Carlsson är ordförande i Luleå extremsportförening och berättar:
– Här finns plats för alla, knattar och äldre, tjejer och killar. Det handlar om att ha kul och få vara den man är. Det är en stark gemenskap med mycket kärlek både i parken och i vår förening.

en grupp ungdomar

Det är en stark gemenskap i parken. Alla som vill testa olika åk och hopp med brädor, inlines eller cyklar är välkomna.

Ett stenkast från stålparkens ramper ligger extremsporthallen. Där bedriver Luleå extremsportförening verksamhet med ca 300 medlemmar och hyr hallen av kommunen. Under utomhussäsongen stängs extremsporthallen men öppnas ibland om vädergudarna inte är snälla. Steelpark är deras naturliga mötesplats på sommaren.

De flitigaste besökarna är killar men Klara Hussami vill inspirera ännu fler tjejer att hitta hit. Hon står bakom initiativet ”girls skate” och hälsar tjejer i alla åldrar välkomna till speciella skatekvällar.
– Du måste inte kunna en massa för att börja åka. Vi lär, utvecklas och har kul med varandra. Alla har styrkor och kan jag, så kan du, säger Klara.

kille på en bräda

Christoffer Carlsson har skejtat i större delen av sitt liv och träffar du honom i Steelparken kan du både få åktips och lära dig nya ord som eurogap, ditch med curb eller manual pads.

Vill man prova på men inte har någon bräda så finns det lånebrädor och hjälm att låna gratis året runt.

Christoffer Carlsson lägger ner mycket ideellt arbete och hoppas att fler vill engagera sig på samma sätt.
– Vi behöver vara fler ideella krafter i föreningen. Det finns mycket som vi kan utveckla och tillsammans är vi starkare.
Han pekar ut över de stora gräsytorna som omger Steelpark och pratar om möjligheter med graffitti plank, ett sommarcafé och en hockeyrink för ännu mer liv i parken.
– Steelpark får mig att växa både som person och åkare, säger Klara.

Text: Malin Holmqvist, foto: Simon Eliasson