Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Stugsläppet slog bokningsrekord

Årets stugsläpp av Luleå kommuns skärgårdsstugor slog rekord i antal stugbokningar på premiärdagen. Finns det stugor kvar att hyra då? Vi kollar läget med Lars Mandahl från Luleå turistcenter.

Helt enligt traditionen blir Luleå kommuns skärgårdsstugor bokningsbara i mitten av mars, då högsäsongens stugsläpp sker. Genom åren har folk stått i långa köer till Luleå turistcenter men i år genomfördes majoriteten av bokningarna via webben. Intresset för skärgårdsstugorna ökar för varje år och stugsläppet 2018 slog nytt bokningsrekord.

Hej Lars! Berätta om årets stugsläpp?

– Stugsläppet gick jättebra! Härligt med så stort intresse och kul att det blev nytt bokningsrekord under första dygnet.

Finns det några skärgårdsstugor kvar att boka då?

– Ja absolut, det finns fortfarande gott om lediga stugdygn. Några få datum är fullbokade, t.ex. midsommarafton och sista helgen i juli. Via vår onlinebokning ser du överskådligt vilka datum som är bokningsbara.

Toppen! Vilken skärgårdsö bokar du själv?

– Varför inte Kluntarna? Jag lånar med ett par kompisar till barnen och hyr 10-bäddsstugan. Den är nyss vitmålad invändigt och blev jättefräsch och fin. Sedan ligger den lite för sig själv längst in i viken nära sandstrand och stigarna som leder till labyrinterna och Kluntgubben.

Avslutningsvis, ditt bästa skärgårdstips till besökare i Luleå skärgård?

– Då slår jag ett slag för sensommaren med mysiga mörka kvällar. Bär och svamp kan plockas på öarna och det är i regel varmt i vattnet. Även dagsturer är möjliga, onsdag-torsdag samt lördag-söndag under högsäsong och söndagar under eftersäsong. Beroende på vilken ö du väljer så kan du stanna mellan 1-5 timmar.

Möjligheter året runt

Det finns mycket att upptäcka även övriga årstider bland skärgårdens 1312 öar, kobbar och skärs varierande natur, välbevarade kulturhistoria och unika växt- och djurliv. Visste du att du kan uppleva en skärgårdsövernattning redan nu? Eller att det finns åtta stycken bastuanläggningar runt om i skärgården som du får använda gratis? Lars och hans kollegor på Luleå turistcenter kan ge dig värdefulla tips och råd inför ditt besök!