Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Många kom till konsthallen för att skapa fritt under temat "Hem"

300 nya Luleåbor deltog i Kulturkompassen

Projektet Kulturkompassen kom till för att samhällsorientera våra nyanlända Luleåbor i stadens kulturutbud. Målet var att nå 50 personer, men resultatet blev över 300 personer, varav 80 barn.

Kulturkompassen på besök på Hägnan

- Det har varit ett bra sätt att komma ut i samhället. Jag har en bror i södra Sverige som säger att det bara är skog här uppe men när jag berättar hur mycket vi gör blir han stum, säger Maesa, en av Kulturkompassens över 300 deltagare.

Kulturkompassen arrangerades av Luleå kommun och studieförbundet Sensus under 2017 och vände sig till nyanlända Luleåbor och ensamkommande barn.

Deltagarna i projektet har bland annat upplevt professionell dans och jazz, skapat i konsthallens ateljé under temat "Hem" och besökt bibliotek och friluftsmuseet Hägnan.

Blivande arrangörer
De som ville fick även gå en arrangörsutbildning, vilket resulterade i temadagen ”Syrien bortom kriget” dit över 120 personer kom. Tanken är att deltagarna även i fortsättningen inte bara ska uppleva stadens kulturutbud utan även bidra själva till det.

Som en bonus från Kulturkompassen har det också startats en Syrisk förening i Luleå samt en studiecirkel i arabiska för 35 barn som frivilligt lär sig mer om sitt modersmål på söndagar.

Hoppas på fortsättning
Kulturkompassen har fokuserat på att välkomna nya Luleåbor genom att skapa personliga möten i kulturens tecken. Vi vill förvalta och bygga vidare på projektet. En fortsättning skulle även kunna inkludera fritidsaktiviteter som bärplockning, skidåkning och cykling.

Pengarna till Kulturkompassen 2017 kom från länsstyrelsen Norrbotten. Kulturförvaltningen, Sensus och fritidsförvaltningen söker nu finansiering för en fortsättning på projektet.