Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nya lekplatser med nya namn

Nya lekplatser i Råneå, Porsön och Svartöstaden står på tur under året.

Nya lekplatser i Råneå, Porsön och Svartöstaden står på tur under året.

Livet är en lek! Därför bygger vi om gamla lekplatser med nya, fantasifulla redskap och utformningar. Närmast på gång i år är lekplatser i Svartöstan, Råneå och Porsön.

Luleå växer ständigt, både till folkmängd och yta. I och med detta ökar även kravet på att det ska finnas tillgängliga lekplatser runt om i kommunen. I några fall handlar det om förstärkning av en befintlig lekplats och i andra är det nyetablering.

Trots att snön ligger djup och minusgraderna visar tvåsiffrigt pågår förberedelserna för nya lekplatser i Luleå redan för fullt. Den lekplats som fått sin form färdig och bara väntar på att det ska bli varmgrader i backen så att bygget kan starta är Sjöfartsgatans lekplats i Svartöstaden.

Lite längre väg är det dock för lekplatserna vid Bagarstugan på Porsön och lekplatsen på Tallheden i Råneå. Där är inte visionerna och formgivningen klar ännu och i dagarna håller kommunen informationsmötenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med de närboende på områdena för att berätta vad som är på gång.

- Arbetet är en del av Luleå kommuns långsiktiga plan för lekplatser och omfattar markarbeten med ny lekutrustning, belysning, ytskikt och plantering, säger Annicka Cettner, landskapsarkitekt, Stadsbyggnadsförvaltningen som arbetar med ombyggnationen av de två lekplatserna.

 - Vi ska visa en presentation av hur vi tänkt oss att de ska bli och tar gärna emot synpunkter på våra förslag, säger Annicka Cettner.

Fram till år 2021 planerar kommunen för att anlägga flera nya lekplatser runt om i Luleå och rustar upp ett antal av de befintliga. På tur framöver står bland annat lekplatserna; Notviksparkens lekplats/Notviken, Varvsparkens lekplats/Oscarsvarv och Boulognerskogen/Charlottendal.

Så sent som i juni 2017 invigdes det senaste tillskottet av uppfräschade lekplatser och då var det Mineralsvägens lekplats på Porsöberget  som fick ett rejält lyft med en fin invigning.

 - Vårt mål är att våra lekplatser ska utråla lekglädje, ha bästa möjliga kvalitet och högsta möjliga säkerhet, säger Jan Löfgren, projektledare för bygget av lekplatsen på Svartöstan.

Se de nya namnen på våra lekplatser och se vart de nya lekplatserna är planerade.