Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Totalt under året har kulturnämnden satsat 1,7 miljoner på dansens utveckling. Foto: Jimmy Sundin

Miljonsatsning på dansen i Luleå

1,7 miljoner satsas på dansen i Luleå, efter beslut av Luleås kulturnämnd. Pengarna ska bland annat gå till att etablera ett dansresidens i staden, dit nationella och internationella danskonstnärer kan söka sig för att utveckla sin konstform i utbyte mot produktioner för Luleåborna.

Under året har kulturnämnden hårdsatsat för att utveckla dansen i Luleå.

Först fick street-och break danceföreningen Exiled Dance Crew 350 000 kronor för att utveckla sin verksamhet. I planerna finns bland annat en efter skola-verksamhet dit ungdomar kan komma och dansa, testa dj-utrustning och göra läxor i en kreativ miljö.

Sen tilldelades den fria dansgruppen Dansinitiativet 750 000 kronor för att kunna jobba med den professionella dansen på helårsbasis i Luleå och Norrbotten. Dansinitiativet drivs av dansarna och koreograferna Marie Wårell och Per Sundberg som vill skapa arbetstillfällen för dansare, nycirkusartister och koreografer i Luleå.

Utveckla den professionella dansen
Nästa steg i danssatsningen klubbas av kulturnämnden idag – 300 000 kronor till etableringen av ett dansresidens i Luleå.

- Ett dansresidens skapar möjlighet för nationella och internationella danskonstnärer att utveckla sitt arbete utanför hemmaplan och ger våra lokala dansare värdefulla influenser, säger Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande och fortsätter:

- I utbyte ska dansresidenset sätta upp minst en extern produktion per år så att Luleåbor och norrbottningar får ta del av danskonst i utveckling.

Satsningen på att öka danspubliken har gett resultat
Under 2016 inleddes även ett samarbete mellan kommunala Kulturens Hus samt Dans i Nord och Luleå Riksteaterförening med syfte att öka publiktillströmningen till dansföreställningar. Resultatet blev Dansserien som erbjuder ett högklassigt och kontinuerligt dansutbud till Luleåborna. Satsningen har slagit mycket väl ut och har gett en ökning med 925 procent på antalet sålda biljetter samt bidragit till att fler dansföreställningar har kommit till Luleå.