Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Per, Lisa, Zakarias och Märta (på gungan) ger kommunens lekplatser bra betyg. Här på deras närmaste lekplats på Majvägen.

Per, Lisa, Zakarias och Märta (på gungan) ger kommunens lekplatser bra betyg. Här på deras närmaste lekplats på Majvägen. Foto: Peter Rosén

Familjen lekte sig genom Luleå

Det finns olika sätt att lära känna en ny plats. Familjen Zetterfalk/ Zakrisson valde att bekanta sig med Luleå genom att testa alla lekplatser i stan.

Lisa Zakrisson och Per Zetterfalk flyttade till Luleå för fem år sedan. Efter en tid i både Falun och Stockholm valde de att bosätta sig i Luleå för att de var nyfikna på regionen, ville ha tydliga årstider och nära till naturen. Dottern Märta hade då inte ens fyllt ett år, nu är hon sex år och lille bror Zakarias har fyllt tre. Familjen bor på Skogsvallen och har nära till både jobb, förskola och lekplats.

– Vi är väldigt ofta ute med barnen, vi kan cykla en sväng till lekplatsen efter middagen på kvällen, säger Lisa Zakrisson och sambon Per Zetterfalk berättar varför de började testa lekplatser:

– Vi tyckte det var en fantastisk aktivitet att göra med familjen. Alla barn älskar ju lekplatser och att få frisk luft och röra på sig är bra, inte bara för barn. Så i somras började vi med våra lekplatsutflykter.

Märta och Zakarias gillar att gunga,snurra runt och hoppa.

Märta och Zakarias gillar att gunga,snurra runt och hoppa.

Lekplatser på kommunkartan

Föräldrarna tog fram en utskrift av kommunkartan, där man kan välja bland olika kategorier som t ex bad, bibliotek, vandringsleder eller lekplatser. Familjen checkade sedan av alla 44 lekplatser allt eftersom. De sista lekplatserna på Lulsundet, i Svartöstan och Karlsvik testade familjen när Pers föräldrar var på besök senast. Nu under vintern byter familjen lekplatser mot pulkabackar. Och så smider de redan planer för nästa års upptäcktsfärder. Det blir möjligen några svängar utanför staden. Skogen exempelvis är ju en enda stor lekplats.

Fyra lekplatser har det lilla extra enligt familjen Zetterfalk/Zakrisson:

• Stora Bergets lekpark på Kronan med 360-graders gunga och trädkoja

• Västra Skurholmen med stor variation på lekutrustningen och extra fin linbana med vacker utsikt över Luleå

• Porsöberget med annorlunda utrustning och lång linbana på en vacker skogsplats med utsikt

• Mjölkudden med extra bra klätterställning och gunga för små barn.

Kolla lekplatser, bad, bibliotek på: kartor.lulea.se/kommunkarta/länk till annan webbplats