Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Eva Kristina Olsson får Erik Lindegren-priset

2017 års Erik Lindegrenpris på 200 000 kronor går till poeten Eva Kristina Olsson. Priset delas ut under den tolfte upplagan av konst- och litteraturfesten Bok & Bild som går av stapeln 20-22 oktober på Kulturens hus. Även lilla Erik Lindegrenpriset delas då ut, detta år till Lina Kröger från Luleå.

Motiveringen för Eva Kristina Olsson lyder:

”Erik Lindegrenpriset 2017 tilldelas Eva Kristina Olsson för Det ängelsgröna sakramentet och för ett omutligt författarskap med orden och nerverna tätt lierade med det omänskliga i det mänskliga”.

Eva Kristina Olsson är född 1958 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1988 med Brottet och omnämns ofta, efter en handfull diktsamlingar, som en viktig influens för lyriker i den unga generationen. Eva Kristina Olsson är utbildad dansare och verksam även inom film och performance.

1992 instiftade Luleå kommun priset, som delas ut vartannat år, till författaren Erik Lindegrens minne. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion.

Lilla Erik Lindegrenpriset till Lina Kröger

Lilla Erik Lindegrenpriset, som såg dagens ljus 2007, delas också ut under Bok & Bild vartannat år och går till en ung skribent mellan 16 och 20 år. Denna gång föräras Lina Kröger från Luleå med priset och prissumman på 10 000 kronor, med motiveringen:

”Lina Kröger tilldelas Lilla Erik Lindegrenpriset för en suggestiv text om sorg som rymmer mycket i litet omfång. Den är välskriven med stilsäkra formuleringar och lämnar plats för läsarens egna tolkningar”.

Lina Kröger, vinnaren av lilla Erik Lindegrenpriset 2017