Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vacker natur och idogt arbete tog Luleå till CNN

Bild på Jan Blomkvist och isbanan

Tv-kanalen CNN lyfter fram Luleås isbana och isvägar på sin lista över 50 naturliga underverk i världenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi tog ett snack med Jan Blomkvist, arbetsledare på fritidsförvaltningen och en av de som ligger bakom succén. För även om isen är naturlig så innebär det en hel del jobb att hålla vägar i trim på fruset vatten.

Hej Jan, hur känns det att Luleås isvägar uppmärksammas nationellt?

– Jätteroligt! Jag blev överraskad, jag menar vi är med på samma lista som Grand Canyon och Stora Barriärrevet, helt otroligt. Jag själv jobbar med isbanan runt Luleås centrumhalvö och ser hur betydelsefull den är för Luleåborna, kul att den får vara Luleås ansikte utåt i världen.

Är det mycket jobb att hålla isbanan öppen?

– Det kan det vara. Vi plogar inte bara isen utan ser till att det finns ved och sköter sophämtningen med mera. Under vintern är vi ute på isen kring sju på morgonen för att ha en bra åkbar yta till klockan nio. När saker racklar och går sönder kan det vara lite besvärligt och det har hänt att vi har skruvat i motorer på julaftons morgon.

Är det värt det?

– Javisst, vi är ett bra gäng som arbetar tillsammans. Vi gillar det vi gör och det är roligt att jobba med saker som uppskattas.

Vad har hänt sedan 2003 då isbanan öppnade för första gången?

– Mycket. Isbanan har blivit längre, nya sträckor och avstickare kommer till år efter år. Det är betydligt fler människor på isen nu, både Luleåbor och besökare. Skridskotävlingen KPN Grand Prix som det holländska skridskoförbundet anordnade här ifjol drog miljonpublik när den sändes i holländsk TV.

När kan vi vänta oss att isbanan öppnar i år?

– Det är ju väldigt väderberoende. Men normalt sett så öppnar isbanan i slutet av december eller i början av januari. Kan vi sedan ha den öppen fram till slutet av mars så får vi vara nöjda.

Läs mer

Artikeln på cnn.com »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Isbanans historia – En berättelse om kärlek, Nederländerna och Jan The Iceman »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om isbanan »länk till annan webbplats

Mer om isvägarna »länk till annan webbplats