Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Hägnans byggnadsvårdskvällar

Hägnans byggnadsvårdskvällar har berört allt från gamla spisar och tapeter till gammeldags trädgårdar, som här med Christer Löfgren, Gallejaur. Foton: Susanne Lindholm

Växande intresse för byggnadsvård

Strävan efter en mer miljövänlig livsstil, mindre gifter i hemmet och en önskan att ta hand om vårt kulturarv. Det kan vara kombinationen bakom det ökade byggnadsvårdsintresset i Luleå, där friluftsmuseet Hägnans byggnadsvårdskvällar lockar allt fler och har mer än fördubblat publiken sen i fjol.

Ett 40-tal personer från både Norrbotten och Västerbotten är bänkade i hembygdsgillets hus i Gammelstad för en föreläsning om hur man anlägger en gammaldags trädgård.

– I början var vi i Storgården på Hägnan, men nu i vår har intresset varit så stort att vi inte ryms där längre, säger Ann-Louise Lång, antikvarie på friluftsmuseet.

Timmerman Ingemar Sjölund berättade hurman kan laga gamla timringar.

Timmerman Ingemar Sjölund berättade hur man kan laga gamla timringar.

Miljövänliga renoveringar

Sedan tre år tillbaka satsar friluftsmuseet Hägnan tillsammans med Svenska byggnadsvårdsföreningen och Nederluleå kyrkstugeförening på temakvällar kring byggnadsvård. Hur man renoverar gamla fönster och spisar, timringskonstruktioner samt isolering av gamla hus och tapethistoria har varit på programmet. Erica Duvensjö, Svenska byggnadsvårdsföreningen, tror att det ökade intresset beror på en större miljömedvetenhet.

– Många av de gamla hantverksmetoderna och materialen är också hållbara ur ett miljöperspektiv. Folk vill ha giftfria färger i barnrummen och skippa gullfiber i väggarna, säger hon och fortsätter:

– Här finns massor av gamla tekniker att ta till, som att måla med linoljefärg och isolera med lin eller fårull.

Sandra Fahlesson och Elin Jofjärd, Råneå,ville veta mer om gammaldags trädgårdar.– Drömmen är väl att kunna vara delvissjälvförsörjande genom odling och samtidigtbevara kulturarv, säger de.

Sandra Fahlesson och Elin Jofjärd, Råneå,ville veta mer om gammaldags trädgårdar. – Drömmen är väl att kunna vara delvis självförsörjande genom odling och samtidigt bevara kulturarv, säger de.

Se renovering på nära håll

Vårens föreläsningsserie är över, men planer finns på fler temakvällar eftersom intresset bara fortsätter att öka. Under sommaren kan du följa renoveringen av en gammal kyrkstuga på Jordbrogränd i Gammelstads kyrkstad. Från midsommar och fyra veckor framåt kommer skickliga timmermän och hantverkare återställa den till sin forna glans.

Therese Hedman