Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Allt fler vill titta på dans som här vid Kungliga Operas gästspel. Och dansen ska fåen hemvist i Luleå, lokalsök pågår. Foto: Kungliga operanHägnan lockar många besökareFriluftsmuseet Hägnan i Gammelstad är ett populärt utflyktsmål försåväl Luleåbor som besökare. Med sina ca 90 000 besökare per år,varav 60 000 under sommaren, är det ett av Luleås största besöksmål.BildtextHit kommer besökare från främstSverige och Norge men även från övrigaEuropa, Asien och USA för att upplevahistoriens vingslag.Några av sommarens mest besöktaarrangemang är nationaldagen, spelmansstämman,midsommarfirandet ochden populära allsången som i sommargästas av Nanne Grönvall och MagnusCarlsson.Även i år arrangeras Musikfestivalenmed lokala artister som bland annatBritta Bergström.Nytt för i sommar är att Norrbottensteaternflyttar ut till Hägnan med föreställningenEn midsommarnattsdröm.Monika AunesFoto: Susanne

Allt fler vill titta på dans som här vid Kungliga Operas gästspel. Och dansen ska få en hemvist i Luleå, lokalsök pågår. Foto: Kungliga Operan

Luleåborna har hittat till dansen

Danspubliken i Luleå har ökat dramatiskt det senaste året. Sålde man förr ett 20-tal biljetter till en dansföreställning så kan det nu bli över 200. En framgångsfaktor är Dansserien.

Det är ett särskilt abonnemang med olika dansföreställningar som Kulturens hus startade i samarbete med Dans i Nord och Luleå Riksteaterförening förra hösten. Dansserien ledde till en kraftig ökning av danspubliken jämfört med tidigare år. Prenumeranter får billigare biljetter samt möjlighet att träffa dansare och koreografer innan varje förställning.

– Genom Dansserien har vi byggt en ny publik. Det finns ett stort sug efter biljetter, förklarar Marie Wallsten, programchef på Kulturens hus. I september är det premiär för den nya Dansserien som består av sex föreställningar under hösten och våren. Redan vid försäljningsstarten i maj sålde Kulturens hus 70 biljetter av sammanlagd 200 på en och samma kväll.

Hus för dansen

Arbetet med att skapa en egen lokal för dansare och publik pågår. Målet är att skapa en plats för både professionell dans och föreningslivets dansverksamheter.

– Frågan om en plats för dansen lever i högsta grad. Just nu tittar vi på olika lösningar men det är inget som är klart, säger kulturchef Åke Broström.

Monika Aunes