Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sommar i Luleå

Sommartid visar sig Luleå från sin allra bästa sida. Staden, byarna och skärgården lever upp och erbjuder mängder med aktiviteter, både för stora och små, hemmasemestrare och besökare. Vi har listat några av sommarens höjdpunkter.

Museum, teater och utställningar

På friluftsmuseet Hägnan och i världsarvet Gammelstads kyrkstad pågår det aktiviteter året om. På Hägnan kan du bland annat delta i traditionellt midsommarfirande, internationella festivaler och den populära Allsången. I år bjuds det dessutom på utomhusteater, när Norrbottensteatern flyttar ut föreställningen En midsommarnattsdröm av Shakespeare.

Konstintresserade rekommenderas ett besök i Konsthallen, som premiärvisar tre nya utställningar i sommar. Sista helgen i juli bjuder Luleå konstförening in till traditionell konstfest på Gültzaudden, Konst i det gröna.

Asiatisk festival den 5 augusti på friluftsmuseet Hägnan. Foto: Hägnan

Bad och skärgård

Sommarlov är lika med utebad och den 17 juni öppnar kommunens populära utomhuspooler, Aronsbadet och Rånepoolen. Samma dag arrangeras Skärgårdens dag på Södra hamnplan med massor av aktiviteter och inspiration inför sommarens skärgårdsbesök. I mitten av juni inleds båttrafiken som tar dig ut i Luleås vackra skärgård. I Södra hamn har den populära stranden öppet 19 juni-20 augusti.

Besök Luleås vackra skärgård med turbåt. Foto: Helena Holm

Musikfestivaler och Pride

Sommaren är festivalernas och folkfesternas tid. Först ut är Luleå Pride som firas i dagarna tre, 16-18 juni. Den populära Prideparaden lockar många deltagare och sker i år den 17 juni.

Luleå Hamnfestival står näst på tur och bjuder upp Luleåborna till mat, dans och musik den 5-8 juli. Sköna augusti bjuder på fina sensommarfestivaler, bland annat i Klöverträsk. Sist men inte minst, Musikens makt, den stämningsfulla festivalen vid Luleälvens strand. I år den 18-19 augusti.

Prideparaden firas 16-18 juni.Foto: Luleåfotograferna

Sommarloppisar, marknader och event

Sommartid öppnar flera lokala loppisar och gårdsbutiker. Flera av dem säljer hembakt fikabröd och arrangerar marknader för hantverk och lokala delikatesser. Traditionella gatumarknader arrangeras i Råneå och Luleå.

Andra populära arrangemang är Höslaget i Avan och kräftfisket i Råneälven, båda dessa infaller den andra helgen i augusti. Sommarens publika besöksrekord brukar sättas när Norrbottens flygflottilj F 21 bjuder in till flygdag i Luleå. Försvarsmaktens huvudflygdag arrangeras i år den 26 augusti. Håll utkik efter lokala annonser.

Malin Taavola