Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Bakom kulisserna hos servicemännen i Luleå Energi Arena

Det är slutspelstider för Luleås två elitbasketlag. BC Luleås herrar är klara för SM-final och Luleå baskets damer spelar sin tredje SM-finalmatch med chans till SM-guld redan ikväll (onsdag 26 april) Det är bråda dagar för Luleå kommuns servicemän i Luleå Energi Arena.

Luleå Energi Arena är arenan i centrala Luleå full av möjligheterlänk till annan webbplats. Här håller idrotter som basket, innebandy, bordtennis, brottning, kampsport, fotboll och andra idrotter till. Luleås elitlag i basket på dam och herrsidan, BC Luleå och Luleå Basket, har Luleå Energi Arena som sin hemmahall. Inom innebandyserierna finns IBK Luleå (herr div 1) och Notvikens IK (dam div 1) som också har arenan som sin hemmahall. Här arrangeras även galor, konserter, mässor, event och konferenser.

Bakom kulisserna arbetar några riktiga klippor, Luleå kommuns servicemän.
Ett sammansvetsat team på fem stycken som jobbar hårt tillsammans för att alla aktiviteter och arrangemang som är på gång på arenan ska klaffa på bästa sätt. Anders Lundström, Pär Johansson, Jonas Andersson, Lars Nilsson, Kent Jonsson och praktikanten Dennis Johansson är gänget som just nu har stort fokus på basketslutspelen på herr och damsidan.

-Jag har under mina 42 år i kommunens tjänst hittills upplevt 10 SM-guld, berättar rutinerade Anders. Det är det inte många som har.


Rutinerna på matchdag 


-Vi börjar förbereda tidigt, stort som smått ska fixas, säger Jonas Andersson.
Alla detaljer är viktiga. Vi förbereder omklädningsrum för bortalaget, dansare och domare. De 1,7 ton tunga golvstående basketmålen rullas in och monteras. Sekretariat och lagbänksområden ställs i ordning. Läktarna sätts på plats. För att ta några exempel.

Vad är det bästa med ert jobb?

-Att det är varierande. Det är allt från det stora med att fixa all teknik och bygga stora arrangemang till att hjälpa barnen som är här och idrottar. Visst är det häftigt när Joe Labero har sin show här men lika häftigt är det att se glädjen i ögonen hos barn som utför sin favoritidrott, säger Jonas.

Dennis Johansson instämmer. Han går sista året på gymnasiet och gör sin praktik här.

-Jag trivs verkligen jättebra, både med arbetsuppgifterna och mina arbetskompisar. Jag hoppas på att få jobba här till hösten.


Stort arrangemang till arenan

Cheerleading SM arrangeras i Luleå Energi Arena i maj. Det är ett av de största arrangemangen med över 1500 deltagare. En sport som växer både i Sverige och internationellt.

-Då kommer arenans alla hallar och salar vara tillgängliga för SM-tillställningen. Det blir mycket folk både i arenan och i Luleå, vartenda hotell är uppbokat, berättar Jonas.

Finalförberedelser

Inför finalmatcherna som Luleå Basket och BC Luleå ska spela gäller det nu att förbereda lite andra saker än de vanligtvis gör vid en vanlig seriematch. I sann anda från Amerikas baskettraditioner så ska näten på korgarna klippas ner av segrande lag efter sista matchen.

-Det gäller att ha saxen nyvässad och stegen nära till hands, säger serviceman Pär Johansson.

-"Seger-stegen", den gillar vi att lyfta fram, fyller Lars Nilsson på med ett stort leende på läpparna.

Stämningen är på topp bland servicemännen och garanterat hos våra finallag och dess publik också. Energi, humor och hårt jobb, vardagen bakom kulisserna hos servicemännen i Luleå Energi Arena.