Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

De tre husen tillhör Norrbottens bryggeri som startade 1886 och låg i Norra hamn. I förgrunden personalen. Hästar används för utkörning av drycker till kunder. Foto: CG Blomkvist

Vår historia i bilder - Bryggerier i Luleå

Ett av de första moderna bryggerierna i Luleå var Norrbottens bryggeri om startade 1886. Fram till dess hade mest svagdricka och enklare ölsorter som ”svensköl” funnits till försäljning vid sk "tappställen" där tunnor tappades om i mindre behållare.

De bättre ölsorterna som Porter, som kallades ”engelsk öl” , eller ”bayersk öl", hade innan 1860-talet importerats till stadens restauranger och krogar. Nu började man brygga med mer med industriell teknik, ett lokalt öl av den underjästa sort som liknar dagens.

År 1889-1891 byggde Luleå Bryggeri AB ute vid Bergnäsbron, den byggnad som idag kallas ”Bryggeriet”. Det var viktigt att verksamheten låg nära vattnet, eftersom is skulle sågas för kylning.

Personal vid Luleå bryggeri i början av 1900-talet. Foto: Okänd

En av Luleå bryggeris första bilar, omkring 1918 - 1920. Foto: Okänd

Mikrobryggerier

Åren efter sekelskiftet följde en boom för näringen och konkurrensen ökade. Bland annat fanns bl a mikrobryggerierna Bergnäsets bryggeri samt Nordstjärnan och Renen ute i Svartöstan. Även bryggerier från andra orter som Örnsköldsviks och Gefle bryggeri fanns i Luleå. I sortimenten fanns förutom öl; cider, must och läskedrycker.

Arbete med buteljering, ett vanligt kvinnoarbete vid Luleå bryggeri, 1910-1915, Foto: Okänd

Luleå bryggeri AB gick i konkurs 1908 men samma år bildades AB Luleå Bryggeri med Gustaf Burström som en av ägarna. Det blev inledningen till en nästan 70-årig bryggeriverksamhet för familjen Burström i Luleå.

År 1970 bytte företaget namn till AB Nyckelbryggerier som 1979 köptes upp av Till-bryggerierna.

I mitten av åttiotalet fanns 75 anställda, hälften jämfört med tio år tidigare. År 1989 lades verksamheten ned i konkurrens av det då statliga Pripps och fastigheten såldes till fastighetsbolaget Galären.

Se fler bilder ur Luleås bryggerihistoria i det historiska bildarkivetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se senast inlagda

 Källor:
"Pilsnerkrigen i Norrbotten - en skvätt norrbottnisk bryggerihistoria" av arkivråd Ann Hörsell, Stadsarkivets Årsbok 2011.