Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Ron Lynch

Ron Lynch från Austin besöker Luleå under NMW.

"Austin har massor att lära av Luleå"

Dokumentären City of Songs från Luleå hade Sverigepremiär igår. Den visades i samband med Norrbottens Media Week. Ron Lynch från Austin har producerat dokumentären och här ger han sin syn på samarbetet med Luleå.

Austin rankas som nummer ett när det gäller bästa platsen att leva på, enligt nyhetskanalen US Newslänk till annan webbplats. Vad kan vi i Luleå lära oss av det, vad är hemligheten? Här ger Ron Lynch, mannen bakom Go Pros succé och vd för BIG BABY Agency i Austin sin bild. Han är tillbaka i Luleå för att medverka vid Norrbottens Media Week (NMW).

Först, vad ska du göra under NMW?

– Jag var med på NMW förra året och blev ombedd att komma tillbaka. Den här gången ska jag visa två av mina dokumentärfilmer City of Songs och The slow walk.

Vad är det som gör Austin så bra?

– I Austin finns en öppenhet mellan olika politiska åsikter och kulturer. Det finns också en stark entreprenörsanda och massor av musik, kultur och bra restauranger. Sedan är det ett väldigt behagligt klimat.

Vad kan vi i Luleå lära oss av Austin?

– Ingenting! Austin har massor att lära av Luleå. Det här är en magisk plats och allt är så rätt. Människorna är vänliga, generösa och ödmjuka och det finns intresse att lära av sin omvärld och ett mod att våga växa som stad. Många av de jag träffat här har blivit riktigt nära vänner.

Louis Black, grundare av världsmässan SXSW i Austin, kommer också hit, det känns som att vänskapen mellan städerna fördjupas. Håller du med?

– Ja absolut! Det var jag som bjöd med Louis, han har skrivit musiken till en av filmerna som jag visar. Dessutom får han möjlighet att på nära håll se hur NMW genomförs. Jag kommer säkert att ta med fler av mina vänner. Många som sett bilder som jag postat på Facebook är nyfikna fascineras av hur vackert det är i Luleå. Och jag själv kommer att komma tillbaka många gånger.