Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
jubileumsdagen 7 dec

Välkommen att fira jubileumsdagen den 7 december

I år är det 20 år sedan Gammelstads kyrkstad upptogs på Unescos världsarvslista. Vi har firat hela det gångna året med en mängd aktiviteter och nu är det dags för finalen. Den 7 december blir det extra festligt och du är välkommen!

Världsarvets 20-årsjubileum har uppmärksammats under hela året med utbildningsinsater, konserter, föreläsningar, utställningar, byggnadsvårdsprojekt, lyktvandring och mycket mer.

På onsdag den 7 december ställer vi till fest för av runda av jubileumsåret. Se hela programmet nedan.

Kvällen avslutas på Petrigården med mingelbuffé, musikunderhållning m m. För att delta behövs biljett som hämtas utan kostnad på Visitor Centre vid kyrktorget i Gammelstad. OBS! Begränsat antal biljetter.

Alla övriga programpunkter kan bevistas utan biljett.

Program Jubileumsdagen 7 december

Kl 10-13 Kulturens Hus

• 10.30-11.30 Lilla salen

Världsarvets villkor - föreläsning med Jan Turtinen, utredare på Riksantikvarieämbetet.

• 10.00-13.00 foajén, Olga Bard och plan 4

Testa på Anno 1500, Gammelstad 360°, utställningen 20 år som världsarv, Vinnarbilden i fototävlingen, bildspel från jubileumsåret, Visit Luleås och Visitor Centres filmer om världsarvet Gammelstads kyrkstad, pärlplattor av Mariebergsskolans och Öhemsskolans elever.

Ta del av information om kommande byggnadsvårdsprojekt, Trafikverkets planerade trafikåtgärder. Dessutom finns Friluftsmuseet Hägnan, Visitor Centre och Kyrkstugeägarföreningen på plats.

• 12.00-12.30 foajén

Invigning av VR-upplevelsen Anno 1500.

Kl 14-14.30 kyrktorget i Gammelstad

Landshövding Sven-Erik Österberg och kommunfullmäktiges ordförande Maritha Meetz avtäcker världsarvsplakett, Kyrkstugeägarföreningen bjuder på varm glögg och pepparkakor, musik med Mariakören och Teen Gospel under ledning av Lennart Johansson, lucköppning av adventskalenderns lucka nummer 7.

Kl 15-16 Nederluleå kyrka

Jubileumsceremoni i kyrkan, ”Musik genom tiderna” med Stefan Olofsson och Andreas Söderberg, tal av Landshövding Sven-Erik Österberg, kommunfullmäktiges ordförande Maritha Meetz och Jan Turtinen från Riksantikvarieämbetet, årets nyckelbärare koras.

Kl 16-18 Visitor Centre

•16.00 Öppet hus på Visitor Centre med kaffe och tårta.

•16.30 Gratis lyktvandring.

Kl 18-18.30 Nederluleå kyrka

Veckomässa.

Kl 18-21 Petrigården i Gammelstad

Jubileumsfirande. OBS! Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett på Visitor Centre i Gammelstad.

• 18.00 Dörrarna öppnas, mingelbuffé.

• 18.45 Framträdande med Kyrkbyns intresseförening, Vinnare av fototävlingen, musikunderhållning med Gunilla Andersson och Stellan Backman.

20-årsjubiléet för världsarvet Gammelstads kyrkstad firas hela 2016.

www.lulea.se/gammelstadlänk till annan webbplats kan man läsa mer om de olika arrangemangen som anordnas i anslutning till firandet.