Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
restaurering av kyrkomåleri

Elin Lundmark berättar om målningarnas historia och konserveringens metoder, tekniker och arbetssätt.

Om konservering, att bli ett världsarv och historien som färskvara

Världsarvet Gammelstads kyrkstad fortsätter firandet av 20-årsjubiléet med tre intressanta föredrag. Temat är ”Världsarv igår, idag, imorgon”. Vi tittar närmare på vad det innebär att vara ett världsarv och hur man förvaltar ansvaret att vara ”omistligt för mänskligheten”.

I samband med föreläsningen den 21 oktober invigs utställningen "Gammelstads kyrkstad - 20 år som världsarv" med bilder från utnämningen fram till idag.

• 17 oktober kl 12 – Konserveringen av Nederluleå kyrkas murala måleri

En kyrka med mer än 500 år på nacken kräver sin beskärda del av omvårdnad. Från januari i år har konservatorer arbetat med att rengöra och konservera kyrkan invändigt. I juni återinvigdes kyrkan och öppnades åter för besök. Elin Lundmark berättar om målningarnas historia och konserveringens metoder, tekniker och arbetssätt.

Föreläsare: Elin Lundmark, Konservator Misa Asp. Vetenskapens hus. Fri entré.

 

• 21 oktober kl 12 – Vägen till världsarvsstatus

Den 7 december 1996 blev Gammelstads kyrkstad utnämnt till världsarv. Men arbetet med nomineringen påbörjades förstås långt tidigare. Margaretha Lindbäck, tidigare ordförande i kommunfullmäktige, berättar om resan från idén i Gammelstad till utnämningen i Mexiko.

Föreläsare: Margaretha Lindbäck. Kulturens Hus. Fri entré.

• 21 oktober kl 14 – Invigning av utställningen "Gammelstads kyrkstad - 20 år som världsarv"

Margaretha Lindbäck inviger den nya utställningen med bilder från två decennier om Gammelstads kyrkstad som världsarv. I Kulturens hus, foajén.

 

• 24 oktober kl 12 – Historia - en färskvara

Vår historia är våra nedtecknade minnen. Men vad händer när minnena övertrumfas av nya intryck, är historieskrivningen fortfarande korrekt? Med utgångspunkt i Luleåbygden och världsarvet Gammelstads kyrkstad ger historikern Maurits Nyström en historisk omvärldsblick på behovet av att ständigt nytolka vår gemensamma historia.

Föreläsare: Maurits Nyström. Vetenskapens Hus. Fri entré.

 

20-årsjubiléet för världsarvet Gammelstads kyrkstad firas hela 2016. På www.lulea.se/gammelstad länk till annan webbplatskan man läsa mer om de olika arrangemangen som anordnas i anslutning till firandet.