Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Jubileumsfirandet fortsätter

Världsarvets jubileumsfirande fortsätter. Nytt program för perioden september-november är nu klart. Föreläsningar, utställningar, fototävling, premiär för Anno 1500 och mycket mer. Dessutom ljussätts Gammelstads kyrkstad som en del av "Luleå i nytt ljus" i oktober.

Lunchföreläsningar i oktober. Det är fri entré till samtliga föreläsningar.

Rengöringen av Nederluleå kyrka. Vetenskapens hus, måndag 17 oktober kl 12

En kyrka med mer än 500 år på nacken kräver omvårdnad. Från januari i år har tre konservatorer arbetat med att tvätta och rengöra kyrkan invändigt. I juni blev de färdiga med sitt arbete och kyrkan öppnades åter för besök. Konservator Elin Lundmark berättar om metoder, tekniker och arbetssätt.

Vägen till världsarvsstatus. Kulturens hus, fredag 21 oktober kl 12.

Gammelstads kyrkstad utnämndes till världsarv i december 1996. Men arbetet med nomineringen påbörjades förstås långt tidigare. Margaretha Lindbäck, tidigare ordförande i kommunfullmäktige, berättar om den långa resan från idé till utnämning i Mexiko.

Historia - en färskvara. Vetenskapens hus, måndag 24 oktober kl 12. 

Vad händer när den skrivna historien övertrumfas av nya intryck? Med utgångspunkt i Luleåbygden och Gammelstads kyrkstad ger historikern Maurits Nyström en omvärldsblick på behovet av att ständigt nytolka vår gemensamma historia.

Utställning blickar tillbaka

Mycket har hänt i Gammelstads kyrkstad sedan utnämningen. En utställning i Kul-turens hus foajé blickar tillbaka på två decennier av både små och stora händelser. Premiär fredag 21 oktober kl 14.  

Se fullständigt programlänk till annan webbplats